Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsval engagerar inte

Bara 17 procent av de privatanställda arbetarna i Gävleborg tycker sig ha tillräckliga kunskaper för att göra egna pensionsval.
Det visar den senaste undersökningen som AMF låtit göra.

– Många upplever att pensionssystemet är krångligt och svårt att ta till sig. Jag tror dock att de flesta har tillräckliga kunskaper. Man behöver inte veta hur hela systemet fungerar för att ta hand om sin egen ekonomi, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF.

Den landsomfattande undersökningen har gjorts av Demoskop, på uppdrag av AMF, och omfattar 3 300 privatanställda arbetare. Resultatet visar att 62 procent av Gävleborgarna anser att staten har det största ansvaret för pensionerna, trots att det nya systemet bygger på individuella val.

Bara 21 procent anser att det är den enskilda individen som bär störst ansvar. Det är främst yngre som tycker att det krävs stort personligt ansvar för pensionerna.

– Med tanke på det senaste årets finansiella turbulens är det förståeligt att många vill förlita sig på staten. Men dagens pensionssystem bygger på individuellt engagemang. De val man gör har stor betydelse, det kan handla om tusentals kronor mer eller mindre i pension, säger Anna Allerstrand.

Fler män än kvinnor tycker att staten bär det största ansvaret för pensionerna.