Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionslösning mottogs positivt

Tidig pension kan vara värt att fundera på. Den reaktionen ger flera av Hudiksvalls kommuns anställda efter information från arbetsgivaren som vill minska antalet anställda.

- Pensionslösningar är aldrig gratis för någon. Inte för arbetsgivaren men inte heller för den anställde, som bör tänka igenom saken några gånger, säger Gunilla Englund, Enånger, lärare och fackligt aktiv i Lärarnas riksförbund.

Andra kommuner har gett sina anställda liknande erbjudanden och funnit att mottagandet varit avvaktande. Gävle kommun fick exempelvis inte så många tidiga pensionsavgångar som kommunen hade hoppats. Därmed tvingas Gävle kommun till fler uppsägningar, vilket Hudiksvalls kommun vill slippa.

- Jag tycker faktiskt att det låter som ett lockande erbjudande, men jag har också funderat på att sluta i förtid, säger Åke Nilsson, Harmånger.

Han var en av ett sextiotal anställda som deltog i onsdagskvällens information. Under tre kvällar är det runt 200 av kommunens 3 400 anställda som tagit del av.

Redan nu står det klart att personalen måste räkna med att det blir omflyttningar på arbetsplatserna, särskilt med det anställningsstopp som råder. Anställda kan tvingas byta jobb om de har förutsättningar att lära sig det nya jobbet på kortare tid än ett halvår.