Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärstorp blev modernt nybygge: "På landsbygden kan man bo för lite pengar"

Ett torp på 70 kvadratmeter med gröna heltäckningsmattor förvandlades till en übermodernt nybygge. I dag präglas inredningen av järn, furu och metall – stig på hos Niclas Olsson och Malin Leanders.

Den grå murstocken sträcker sig från furugolvet upp till taket och utgör en mittpunkt på övervåningens öppna yta. Niclas Olsson pekar på en knappt synbar ingravering någonstans i brösthöjd. 1955.

– Den här är det enda som finns kvar av det gamla huset.

Niclas Olsson bestämde sig över en sommar. Efter sju år i Örebro längtade han hem till Alfta. Livet på glesbygden lockade mer än krogrundan i storstaden.

Men att införskaffa en lägenhet var aldrig något alternativ.

– Jag har väl alltid haft en dröm om att designa och bygga mitt eget hus, berättar han.

Och ganska snart dök det upp ett litet torp på 70 kvadratmeter, inrett med gröna heltäckningsmattor. Läget i Storsveden var perfekt och hösten 2012 flyttade Niclas Olsson in.

Läs också: Följ med in i Anettes soliga våning: "Jag mår bra av att ha färger omkring mig"

I dag har de 70 kvadratmetrarna förvandlats till en yta på 180. Taket har höjts upp, väggar har slagits ut och det som en gång var ett vindsförråd har blivit en extra våning. Det gulliga pensionärstorpet har förvandlats till ett übermodernt nybygge där fokus rent inredningsmässigt ligger på naturinslag. Furu, metall och järn.

– Jag har försökt blanda det moderna med naturen. Det ska kännas att man är mitt på landsbygden. Jag vill att husets insida ska spegla hur omgivningen ser ut, berättar han.

Renoveringen tog över ett år och kostade betydligt mer än slutpriset på villan.

Niclas ritade upp hur han ville ha det och hans pappa, som råkar vara snickare, fick stå för grovjobbet. Niclas pekade och hans pappa byggde.

– Alla konstiga idéer som jag hade idiotförklarade han. När jag ville göra ett hål i taket upp mot övervåningen sa han nej. Men när vi väl undersökte saken gav han med sig, säger Niclas Olsson.

Och mycket riktigt: tio kvadratmeter av det som en gång var ett innertak har förvandlats till ett fyrkantigt tomrum. Trappan består av enkla, fristående plattor i svart trä.

Läs också: Mats Nordin hittar stilen i Hudiksvall – häng med in i unikt showroom

Men mest nöjd är Niclas Olsson med köket. Köksskåp och lådor i ett mörkt träslag bildar en kontrast mot den öppna ytan. Samtliga handtag är i läder och har tillverkats av gamla sadlar. Ovanför diskbänken är väggen helt klädd i plywood – ett material som också fått ge karaktär åt sovrumsväggen. Niclas berättar att han gått och blivit "galen" i just plywood.

– Jag läser mycket inredningstidningar och inredningsbloggar och tycker mig se att det här med plywood börjar bli inne. Fast det visste jag ju inte när jag började inreda, säger han.

I dag har han fått sällskap i huset. För ett år sedan flyttade hans nuvarande sambo Malin Leanders in. Och som tur var delar de samma intresse för inredning.

– Hon har samma smak. Så då slapp jag bygga om allting, skämtar Niclas.

Malin Leanders minns att hon blev lite förvånad när hon hälsade på Niclas för första gången.

– Jag hade inte väntat mig att en singelkille kunde bo såhär. Ungkarlslya 2.0 tänkte jag, minns Malin Leanders.

Läs också: Möljens gatukök bygger om: "Med en uteservering kan det bli mer liv"

I framtiden lär projekten på bygget bli fler. Både Malin och Niclas är överrens om att ett hus aldrig blir färdigt. Fast just nu är Niclas ganska mättad på fenomenet inredning.

– Under en period tog det upp all min vakna tid. Men nu känns det som om jag behöver ta en liten paus, säger han.

Och några planer på att flytta från Alfta och Storsveden finns inte på kartan. Vill man leva på landsbygden, så kan man bo fint för lite pengar, konstaterar Niclas Olsson.

– Jag känner mig färdig med storstadspulsen. Jag hänger hellre på macken än går på nattklubb.