Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsskatten är en viktig valfråga

/

Valrörelsen börjar dra igång. I förra veckan sommartalade Kristdemokraternas Göran Hägglund och Centerns Maud Olofsson. Det är uppenbart att båda är oroade över att många pensionärer är kritiska mot den borgerliga regeringens skattepolitik.

Annons

Riksdagens utredningstjänst har redovisat att pensionärerna är den grupp som har fått den sämsta ekonomiska utvecklingen under de borgerliga regeringsåren. Till detta kommer att pensionärerna kommer att drabbas av ytterligare en kännbar minskning av pensionerna nästa år..

Det är bakgrunden till att Häggblom och Olofsson krävde att allianspartierna skall avdela mera pengar för att sänka pensionärernas skatter 2011. Hur väl detta är förankrat hos Moderaterna får vi veta när de fyra borgerliga partierna presenterar sitt gemensamma valmanifest.

Bland Kristdemokraternas och Centerns väljare finns en stor andel pensionärer. Många har låga pensioner. Därför är det märkligt att de båda partierna accepterat att pensioner beskattas betydligt hårdare än kapital- och förvärvsinkomster.

I valrörelsen får vi se vad Hägglunds och Olofssons utspel är värda. En sak tycks emellertid säker. De fyra borgerliga partierna fortsätter av ideologiska skäl att hävda att den som har pension skall betala mycket högre skatt än den som har motsvarande inkomst av kapital eller förvärvsarbete. Därför är det viktigt att beskattningen av pensionärerna blir en valfråga.

Inför valet har pensionärerna fått ett rakt besked från det rödgröna alternativet. Blir det en regering ledd av Mona Sahlin vet pensionärerna att skillnaden i skatt mellan pension och förvärvsinkomst kommer att halveras redan 2011. När valperioden är slut har de rödgröna partierna lovat att pension och förvärvsinkomst ska beskattas lika.

Borgerliga företrädare försöker slippa diskutera orättvisan i beskattning mellan pension och förvärvsinkomst. De reagerar starkt mot begreppet straffskatt. Men det är det ett faktum att regeringen Reinfeldt bestämt att pension ska beskattas mycket hårdare än förvärvsinkomst. Det är bara att skaffa en skattetabell och jämföra kolumn 1 som gäller förvärvsinkomst med kolumn 2 som gäller pension. Då ser man till exempel att den som har en pension på 14 000 kronor i månaden betalar 700 kronor mer varje månad i skatt än den som har motsvarande förvärvsinkomst.

I förra veckan kritiserade jag den Moderata riksdagsledamoten Margareta B Kjellin för att hon rösta igenom en skattepolitik som innebär att den som har pension betalar högre skatt än förvärvsarbetande. Därmed har de borgerliga partierna brutit den utfästelse som låg till grund för den stora pensionsöverenskommelsen.

I Kuriren bemöter hon min kritik med påståendet att jag är ”provocerad av att en undersköterska får 1 500 kronor mer i månaden”. För den som läst vad jag skrivit är detta argument obegripligt. Jag har aldrig kritiserat att en undersköterska och andra låg- och medelinkomsttagare får lägre skatt. När det statsfinansiella läget så tillåter.

Däremot har jag kritiserat att pensionärerna särbehandlas. Jag har alltid varit för att vi ska betala skatt efter bärkraft. Jag är också, för att använda Kjellins språkbruk, provocerad av att hon tillsammans med sina borgerliga riksdagskollegor röstat igenom en skattepolitik som ger henne själv och andra höginkomsttagare stora skattelättnader samtidigt som pensionärerna drabbas av en orättvis beskattning. Vilket innebär att pensionärerna tvingas bära en oproportionellt stor andel av kostnaderna för kommunernas och landstingens verksamhet.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons