Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer tjänar på Vänsterpartiets politik

Det är med rätta uppror i pensionärsleden.

Annons

Välfärden i Sverige har byggts upp av de kvinnor och män som i dag är pensionärer. De borde självklart ha rätt till en ekonomiskt tryggad ålderdom.

Vänsterpartiet anser att alla inkomster: lön och uppskjuten lön såsom pension, sjukförsäkring och a-kassa ska beskattas lika.

En pensionär med pension på 14 000 kr/ månad får ca 600 kr mer i månaden med Vänsterpartiets skattepolitik än med regeringens. En garantipensionär med fullt bostadstillägg får 427 kr/månad mer. En ATP-pensionär född före

1929 får med Vänsterpartiets förslag ett plus på 1 136 kr/månad.

De allra flesta tycker det är rimligt att sjuka inte ska betala högre skatt än friska, att de som förlorar sitt arbete inte ska betala högre skatt än de som har turen att ha det kvar och att man inte ska betala högre skatt för att man går i pension. Därför vill vi avskaffa den borgerliga regeringens extra skatt för arbetslösa, sjuka och pensionärer.

Men pensionssystemet måste också förändras i grund. De stora förlorarna i dagens pensionssystem är LO-arbetare och kvinnor. Människor med arbetsuppgifter som sliter ut kropp och själ och ofta dessutom dubbelarbete orkar sällan arbeta till 65 år. En metallarbetare eller undersköterska kan sällan höja pensionen genom att arbeta några år till.

Kvinnor arbetar oftare än män deltid och får därför lägre lön och pension.

Vi vill återinföra en ordning mer lik det som fanns i ATP-systemet, där de

15 bästa av 30 arbetade år var grund för pensionens storlek.

Det är också dags att ta politiskt ansvar. De fem partier ? S, M, FP, C och KD - som konstruerade pensionssystemet skapade en broms som automatiskt skulle sänka pensionerna i sämre tider, så att politikerna skulle slippa obehagliga beslut.

Nu visar det sig att systemet fungerar precis som tänkt. De fem partierna försöker därför minska effekterna av sitt eget system genom att beräkningen av pensionerna ska göras på de senaste tre åren, inte bara det senaste. Man försöker rädda sig under det kommande valåret, men i praktiken skjuter man bara försämringarna framför sig. Normalpensionären förlorar genom bromsen 50 000 kronor på fem år även enligt det förslag som de fem partierna nu kommit överens om. Uppgörelsen gör dessutom att pensionerna kommer att sänkas fler år framöver.

Det är också dags att sluta spela på börsen med pensionärernas pengar. Att pensionssystemet bygger på orealistiska förväntningar på aktiemarknaden blir allt tydligare. Genom kapitalismens kris med börser som rasar har AP-fondernas värde sjunkit med runt 200 miljarder kronor. Till detta kommer premiepensionen (PPM) där vi alla kan spekulera bort en del av vår pension och som har gått back sen den infördes.

Pensionssystemet måste göras om. En ny regering måste sätta pensionärernas bästa före gamla avtal med högerpartierna.

 

Ulla Andersson, Gävle (V)

Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet

Kalle Larsson (V)

Riksdagsledamot och ledamot i socialförsäkringsutskottet

Mer läsning

Annons