Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer synade panel

Trygghet och boende – viktigaste frågorna för PRO.
Partierna mötte väljare i paneldebatt.

Under måndagskvällen bjöd PRO in kommunens partier i fullmäktige till debatt. Platsen var gröna rummet i Kulturens hus och frågorna var de som pensionärer tycker är viktigast lokalt – trygghet och boende.

Ett femtiotal i publiken ville veta mer om partiernas tankar och planer. I panelen var alla överens om att det kommer att bli ett pusslande och en utmaning med skattepengar.

Partierna var eniga i att pensionärerna är en utsatt grupp där resurser krävs, även om svaren tar sig olika uttryck beroende på partifärg. Allianspartierna vill se privata lösningar inom omvårdnad. De menar att alla ska ha valfriheten att välja, medan sossarna och vänstern inte ser det som ett alternativ. Men Socialdemokraternas Sven-Erik Lindestam öppnade ändå för ett alternativ:

– Jag har inget emot kooperativ, men jag vill banne mig inte se miljoner fly.

Moderator Sven-Erik Jansson, PRO, lyfte hemtjänstfrågan när han berättade att de skickade 57 olika personer till hans fru under sex veckor, det fick flera att reagera. En av dem var Solveig Olsson i publiken.

– Det skulle jag aldrig i helsike gå med på som chef, det finns ingen annan yrkesgrupp som är så övervakad, låt de styra mer själva, säger hon.

Magnus Svensson (C), anser att vården inte kommer att fungera utan fler undersköterskor och sjuksköterskor när befolkningspyramidens topp sväller. En lösning är högre löner och en attraktiv stad, anser han.

Boendefrågan togs också upp som en tickande bomb i kommunen där tryggare boenden för pensionärer är ett måste. Trots det har inget parti ett färdigt bostadspolitiskt program. Det tyckte flera i publiken är uselt och oansvarigt, tiden är knapp, menar de.