Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer har rätt till sänkt skatt

Skatten ska sänkas en gång till för Sveriges pensionärer. Det blir andra gången pensionärsskatten sänkt på sen 2006. Skattesänkningen har dessutom helt rätt profil. Mest sänkning till de pensionärer som har de lägsta pensionerna dvs de som bara har garantipension. Totalt blir det mellan 3 500 och 4 000 kronor mer i plånboken per år. Det är mycket för den som bara har 6 000 kronor per månad i pension.

Annons

Äldre är en resurs som borde tas tillvara på ett bättre sätt. Många 66 åringar har stor erfarenhet och hög kompetens. För att uppmuntra fler att jobba efter 65 finns nu ett dubbelt jobbskatteavdrag för de som fyllt 65. Dessutom sänkt arbetsgivaravgift för den som anställer äldre. Det är klok politik. För varje arbetad timme blir det mer pengar till vård, skola och omsorg.

Jobbskatteavdraget är en av de viktigaste åtgärderna för att få fler arbetade timmar i Sverige. Det kostar mer att jobba än att vara hemma. Resekostnader, inte kunna äta lunch hemma och kläder är några exempel. Genom avdraget för de som jobbar blir det mer lönsamt att arbeta. Flera forskare har också pekat på att en av de viktigaste åtgärderna som regeringen vidtagit är att sänka skatten för de som arbetar. För en undersköterska har jobbskatteavdraget gett 1 500 kronor mer i plånboken per månad. Socialdemokraterna har konsekvent röstat emot varje nytt steg.

Socialdemokraterna försöker göra ett nummer av att inte pensionärer för jobbskatteavdrag. De kräver rättvisare skatter. Rättvisa för socialdemokrater är att höja skatten för de som arbetar. Sossarnas trovärdighet i att vilja sänka skatten för pensionärer måste vara rätt låg. Under perioden 1994 till 2006 sänkte sossarna inte skatten för pensionärer en endaste gång.

Jag tycker att pensionärer och pensionärsorganisationer gör helt rätt i att kräva sänkt skatt. Känner mig också rätt säker på att pensionärer med gott minne ser skillnaden mellan sossar som under 12 år inte sänkte skatten en enda gång för pensionärer och Alliansen som på tre år sänkt skatten två gånger.

Hedesunda