Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pension är inget för "Totte"

Han hade egentligen för avsikt att bli gymnastikdirektör, men intagningsnämnden hade åsikter om hans C i musik. Då gick Tord "Totte" Krokström till den juristiska fakulteten i stället. Vid 22 års ålder tog han sin jur kand, och en vecka efter sin 29-årsdag fick han, som rekordung i Sverige, sin advokattitel.

I morgon, den 21 april fyller Totte Krokström 75 år, men något pensionärsliv i egentlig mening är det inte tal om.

– Jag tycker jag har en ganska lugn tillvaro. Det är klart att det kör ihop sig ibland, jag har en ganska hektisk tid framför mig med ett par stora rättegångar. Men förr om åren räckte det inte med 100 procent, det var mycket mer, och då var det tuffa dagar. Nu tycker jag att jag har en behaglig pensionärstillvaro där jag kan göra i stort sett som jag vill, jag har ingen chef.

Totte Krokström karaktäriserar sig som en idrottsnörd som är intresserad av det mesta.

I yngre dagar var han elitspelare i bordtennis och fanns med på listan över de 50 bästa bordtennisspelarna i Sverige.

Nu är det stora intresset – och hans passion – golf som han spelat sedan 1966 då Rolf Runfalk tog med honom till golfbanan.

– Men jag blev aldrig det proffs jag trodde jag skulle bli. Som bäst hade jag nio i handikapp, men med ålder och krämpor har det höjts till dagens 19, men jag är en ganska stabil boogiespelare.

Åtminstone fem dagar i veckan, under säsong, spelar han golf, och han har en stående tid bokad på golfbanan. I drygt 20 år var han också förbundsdomare åt Svenska golfförbundet.

– Men jag hoppade av 2012, det blev lite för mycket.

Idrottsintresset har gjort att han varit ordförande i Hudiksvalls ABK, och han var den förste ordföranden när Friskis&Svettis startade i Hudiksvall.

– Vi var inte mer än 10–15 personer i början. Jag blev vald till ordförande och min hustru Margareta till kassör. Sen har det rullat på, och nu har Friskis&Svettis 1 700–1 800 medlemmar.

Totte går fortfarande på Friskis&Svettis, och då är det främst gymmet han nyttjar.

– Det mår jag bra av, och det ska man göra.

Sen följer han förstås allt som händer på sportfronten i Hudiksvall, och under vintern missar han ogärna någon av HHC:s matcher.

Att Totte sen blev advokat – och dessutom hamnade i Hudiksvall för 50 år sedan – var inget som han hade med i planerna.

Han är född i Uppsala, och de planerade gymnastikdirektörsstudierna blev det ju inget av på grund av hans C i musik.

– Då gick jag bara upp på universitetets juridiska fakultet och sa att jag ville skriva in mig där. Det var inga intagningar eller sånt på den tiden. Sen gick jag och köpte en lagbok, och så var det färdigt.

Han tog studenten vid 18 års ålder. I snitt räknar man med att det tar mellan sex och sju år att ta en jur kand. Totte gjorde det på fem år.

Efter att ha jobbat som biträdande jurist i ett antal år får man sedan söka sin advokattitel. Totte fick sin 1969, en vecka efter han hade fyllt 29 år, och var då Sveriges yngsta advokat genom tiderna.

Han har skånskt påbrå, och hade alltid sagt att han inte skulle bo en meter norr om Skåne. Men så var det en tjänst ledig som tingsnotarie på Hudiksvalls Tingsrätt, eller Norra Hälsinglands domsagas häradsrätt som det hette på den tiden. En tvårumslägenhet ingick i tjänsten, och Totte tyckte det lät ganska bra.

– Så jag kom hit, och blev kär i stan. Jag älskar Hudiksvall.

I mitten av 1960-talet blev han erbjuden jobb hos Rolf Runfalk, och 1994 öppnade han egen advokatbyrå tillsammans med hustrun och sonen där han fortfarande arbetar.

– Jag älskar mitt yrke, men jag jobbar inte lika mycket nu som förr, och jag ägnar mig bara åt brottmål numera.

Ända sedan han flyttade till Hudiksvall har han varit väldigt intresserad av aktier och värdepapper.

– På den tiden fick man gå ner till banken för att köpa och sälja, och så tog de 1,5 procent i avgift. Det är inte riktigt samma sak nu, det är lite enklare med datorernas inträde.

Totte kollar aktiekurserna ett par gånger per dag.

– Det är roligt att sitta hemma och köpa och sälja. Det är klart att ibland åker man på riktiga smällar, men man kan inte vinna något om man inte riskerar, och än så länge har jag lyckats hålla näsan över vattenytan.

Ett annat intresse är vin, och han var med i munskänkarna när den dåvarande krögaren på Stadt drog i gång det i början av 1970-talet. Numera är de ett litet vingäng som träffas och provar viner tillsammans. Han brukade ta in viner själv tidigare, men inte nu längre.

– Systembolagets viner håller en hög klass och med vettiga priser mot om man jämför med till exempel Frankrike och Italien, så det lönar sig inte att ta in viner själv.

Han tycker inte att det finns någon större anledning att fira 75-årsdagen, och därför har han två rättegångar inbokade under tisdagen. Men på eftermiddagen blir det trots allt en liten enklare mottagning.

– Det är inte så märkvärdigt att fylla 75 år. Det hade varit roligare om det varit 25.