Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengars förhållande till prestation

När man lägger en budget vore det lämpligt att ha en dialog med dem om skall utföra jobbet och fråga om budgeten är i nivå med det förväntade resultatet. En dialog är när man förutsättningslöst talar med varandra.

Annons

Barn- och utbildningsnämndens, BUN:s, ordförande är förhoppningsvis inte felciterad när hon i LJP (2/10) ger uttryck för att mindre medel ger bättre resultat.

Understundom utgår vi från att skolan gör så gott den kan med de medel den har till sitt förfogande, stora eller små.

När man lägger en budget vore det lämpligt att ha en dialog med dem om skall utföra jobbet och fråga om budgeten är i nivå med det förväntade resultatet. En dialog är när man förutsättningslöst talar med varandra. Vi har inte dialoger i Ljusdal, vi har en medbestämmandelag som utnyttjas till max. Först informerar Ljusdals Kommun om vad den har för avsikt att göra, sedan förhandlar den. Förhandlingen går till på följande sätt: Vi (Ljusdals kommun) hör vad ni (facken) säger, vi struntar i vad ni säger.

Sorgligt men sant kan vi från fackligt håll tycka.

Undrar över följande: Om skolan presterar bättre med mindre anslag, borde inte BUN själv prestera bättre med mindre pengar. Lärarnas Riksförbund har tidigare föreslagit att BUN skulle spara halva sin budget (totalt 926 000) för att visa sig solidarisk med verksamheten och låta de frigjorda pengarna verka för elevernas bästa.

Givmild mot sig själv har BUN inga problem att vara. Nästa års budget höjs med 13 600 kronor. Det visar i våra ögon på bristande insikt i hur den övriga organisationen har det. Fast det betyder också enligt ordförandens resonemang att vi kan förvänta oss ett sämre arbete av nämnden i framtiden.

Envar som arbetar med eleverna i skolan vet att allt arbete som läggs ner är en investering i vår framtid. Med det menar vi elevens egen samt Ljusdals kommuns och Sveriges. Att då tala om kostnader i detta sammanhang blir absurt.

Rädsla sprider sig i våra led, vi bävar för hur vi skall lyckas göra vårt jobb på ett för eleverna bra sätt när skolan ständigt kan användas som regulator för Kommunens ekonomi.

I övrigt anser vi att skolan skall förstatligas för att säkerställa en likvärdig skola.

Christian Jensen

Kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ljusdal

Ahmad Odeh

Ordförande för Skolledarna i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel