Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pedofilen i Pizzan" får Facebook att börja åtgärda fejkade nyheter

Det låter helt skruvat när man försöker återberätta det. En beväpnad man går in på en pizzeria för att befria barnen han tror hålls som sexslavar på pizzerian. Det ska vara fasaden i en pedofilring som leds av Hillary Clinton och hennes kampanjledare John Podesta.

Det är inte bara bordtennisbollar på pizzerian Comet Ping Pong som är skruvade.

Så sjuk kan världen vara. Ett av de falska rykten som cirkulerar i sociala medier och på konspirationssidor är just den om pizzerian och pedofilringen. Ägaren och de anställda på pizzerian har mordhotats ett hundratal gånger och förföljts i sociala medierBruce Reh, chef på pizzerian, har enligt Vox beskrivit arbetet att få stopp på ryktena som ”att försöka skjuta en svärm med bin med en pistol”.

Bakgrunden till historien finns i hackningen av Podestas epost (som ryska hackare ligger bakom) och som sedan publicerades av Wikileaks (som framstår mer och mer som en front för rysk informationskrigföring).

Där fanns mejl mellan pizzerians ägare och Podesta om en insamling till Clinton tidigare under kampanjen. Det spanns ihop med en konspirationsteori om att det finns en traffickinghärva runt det demokratiska partiet. Och för tydlighetens skull - det är en helt falsk historia.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Temat spanns runt av Trumpfans, rastistkonton, konspirationskonton, trollkonton, twitterbotar och fick mer fart med hänvisning till en ”poliskälla”.

Och vid det här laget var ryktet upp i tusentals retweets. Det fick ytterligare fart på konspirationssajter som ”Your News Wire”. Här fick historien (återigen - falskt!) att New York-polisen gjort ett tillslag mot Clintons egendom, över 100 000 interaktioner.

Fler och fler publicerade liknande versioner. Detaljerna i lögnerna blev fler. Och när det gått ytterligare ett varv med matord som koder var snurren ostoppbar.

Den högerextrema sajten Infowars, med talk-show värden Alex Jones, sade i en Youtube-video den 4 november att när han tänkte på alla barn som Hillary Clinton personligen mördat, styckat och våldtagit så kände han noll rädsla att stå upp mot henne:

”Ja, du hörde mig rätt. Hillary Clinton har personligen mördat barn. Jag kan bara inte hålla tillbaka sanningen mer”

Så här pågick det tills en 28-årig f.d. brandman från North Carolina åkte till Washington DC och stegade in på pizzerian med en automatkarbin, avlossade minst ett skott. Han var fast besluten att om möjligt befria barnen. Barnen fanns inte. Och återigen. Bara för att vara tydlig. Det är en falsk historia.

Problemet med konspirationsteorier är när vi får den omvända bevisbördan. Att man är skyldig tills man är bevisad oskyldig. Att det är sant tills det är bevisat falskt hur osannolikt det än är.

28-åringen formade sin världsbild av sociala medier där centralt placerade personer i Trumps kampanj eldade på. Michael Flynn Jr skrev på twitter att tills ”Pizzagate” bevisades vara osann så var det en historia. Alltså en historia att ta på allvar.

Läs mer: Lögner och myter ett allt större problem

Flynn Jr är son till Michael Flynn Sr, Trumps utvalde nationella säkerhetsrådgivare. Efter skottdramat på pizzerian fick junior lämna Trumps övergångsteam. Men äpplet faller inte långt från trädet. Den blivande nationella säkerhetsrådgivaren pappa Flynn har också twittrat länkar till konspirationsteorier om just den här amerikanska varianten av råttan i pizzan.

"Pizzagate" är en illustration av valrörelsen i USA 2016 och vad som händer när postsanningssamhället tar över. För det var ett postmodernt postsanningsval som pekar mot att vi är på väg mot en framtida amerikansk postdemokrati, om inte utvecklingen kan vändas.

Buzzfeed har jämfört de 20 mest delade fejkhistorierna mot de 20 mest delade verifierbara nyhetshistorierna under valets tre sista månader. Vid det här laget kan ni gissa vilka historier som delades mest, de falska.

Gränsen för vad man gör för att vinna har förskjutits. Det som tidigare kunde göra att du förlorade valet kan nu hjälpa dig att vinna.

Det finns också ekonomiska intressen. Buzzfeed upptäckte att om fejk-tomten har en verkstad så finns den i Makedonien. I staden Veles har det blivit ett levebröd att få digitala intäkter via plattformsjättarna. Det sker genom att driva trafik med fejkade historier. När tv-bolaget CBSNews besöker staden träffar de en tonåring som har förstått att lögnen är mer lönsam än sanningen:

”Riktiga nyheter rapporteras ju överallt. Påhittade historier är unika”

Han kunde ha lagt till att unika, riktiga, historier har en helt annan produktionskostnad än en lögn. Det är därför som journalistik är dyrt och aldrig kan hinna med lögnens snabbhet.Buzzfeed konstaterar också att falsktillverkarna hade hittat det effektivaste sättet att tjäna pengar på. Cash is king. Lönsammaste sättet var genom historier som attraherade Trumps supportrar.

Läs mer: Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste

Nätjättarna har dock börjat inse att situationen är ohållbar.

Bland annat lanserar nu Facebook en första funktion för att markera artiklar med tveksamt innehåll. Granskningen kommer göras av AP, ABC News och den faktagranskande organisationen Snopes. Det är en direkt reaktion på den amerikanska valrörelsen och pizzagate.

Fler steg behöver tas för att göra vår tid begriplig. För historier som "Pizzagate" är farliga, på riktigt.