Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedagogiska innehållet viktigast

Mo skolas föräldraförening fortsätter påstå att de inte fått siffror angående nedläggningen av Mo skola. Vi har visat alla siffror som vi grundat vårt beslut på och allt material de frågat efter har de fått.

Svar om begärda siffror och friskolornas konsekvenser.

Mo skolas föräldraförening fortsätter påstå att de inte fått siffror angående nedläggningen av Mo skola. Vi har visat alla siffror som vi grundat vårt beslut på och allt material de frågat efter har de fått. Jag och flera politiker och förvaltningens tjänstemän har deltagit i alla de träffar de bjudit in oss till. Att Mo FF aldrig kommer att bli nöjda med dessa siffror eller beslutet att lägga ner Mo skola, det har jag förstått.

Men att de vid flera tillfällen (bland annat i HT 15/8 och 29/8) påstått att jag sagt eller gjort saker som jag inte har, det har jag däremot ingen förståelse för. Malin Westman och jag har nu pratat om det olämpliga i att citera något man själv inte hört uttalas. Trots upprörda känslor och olika åsikter måste vi kunna respektera varandra och bemöta varandra därefter.

Malin och jag är helt överens om att Hudiksvall ligger allt för långt ner på Skolverkets rankning.

Lärande- och kulturnämnden arbetar därför målmedvetet med att förändra den kommunala skolorganisationen för att anpassa den till budget och vårt minskade elevantal samtidigt som vi systematiskt arbetar för att höja kvalitén i våra skolor. Ändå är det fortfarande för många elever som inte får det stöd i skolan som de faktiskt har rätt till. Men här är jag optimistisk utifrån det förändringsarbete som pågår och jag känner stort förtroende för det arbete som görs ute på våra skolor.

Vad gäller min syn på friskolor så lägger jag inga värderingar över att någon väljer att starta friskola eller att föräldrar väljer att låta sina barn gå där. Det jag däremot önskar är att allt görs utifrån elevernas bästa.

Om Skolinspektionen beviljar de två friskoleansökningar som nu finns för Hudiksvall och om de fyller sina platser så kan de tillsammans ta emot cirka 600 elever, från förskoleklass till årskurs 9. De har då rätt att få cirka 40 miljoner från den kommunala skolbudgeten. Blir det verklighet så förstår nog alla att vi måste diskutera hur vi ska minska den kommunala skolverksamheten i motsvarande storleksordning. Som jämförelse så leder besluten om Mo och Norrbo skola till förändringar för cirka 150 elever och en besparing på 4–5 miljoner kronor per år.

Att jag som ordförande i den nämnd som ansvarar för skolfrågorna i Hudiksvalls kommun oroar mig för ytterligare överetablering av skolor i vår kommun och dess konsekvenser, är nog ganska självklart. Vi har en bestämd summa pengar, utifrån antal elever, att fördela på de skolor vi har, oavsett antal. Vår målsättning är att så lite som möjligt av den summan ska gå till lokaler och andra fasta kostnader och att så mycket som möjligt går till det pedagogiska innehållet och elevernas lärande.

Med vänlig hälsning och önskan om ett riktigt bra läsår för alla elever och personal i alla våra skolor!

Anna-Carin Keisu (S)

ordförande lärande- och kulturnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel