Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påtryckningar gagnar fallet med dr Maru

En fast anställd läkare i landstinget Gävleborg, dr. Fikru Maru, sitter fängslad i Etiopien sedan ett och ett halvt år. Landstinget har, som arbetsgivare, varit väldigt passivt i sitt stöd för dr. Maru.

Detta togs upp i en interpellation vid landstingsfullmäktigemötet den 14 oktober men det blev aldrig någon debatt då endast två andra partier (SvP och SD) stödde Kristdemokraterna i att få framställa interpellationen.

I media och också som information vid fullmäktige framställdes att dr. Maru är "anklagad för mutbrott". Risken med en sådan korfattad information är att man kan få intrycket att det ligger en substans i anklagelsen.

Dr. Maru startade, med stöd av svensk investerare, Addis Cardiac Hospital i sitt forna hemland 2006. Syftet är att ge patienter avancerad hjärtvård samt att utbilda etiopisk personal. Verksamheten har skötts med stöd av svenska hjärtläkare som åkt dit på stafettbasis. Vid varje tillfälle har man, med etiopiska myndigheters tillstånd, fört med sig behövlig medicinsk utrustning. Vid resa 2010 hade dr. Maru glömt nödvändiga dokument att visa upp i tullen.

Förveckling av detta – inga mutor erbjöds – ledde till att dr. Maru häktades under några dagar, men släpptes senare mot borgen. Efter något halvår avskrevs ärendet av tullministern. Under 2013 blev tullministerns tillsammans med 66 andra personer häktade i en korruptionsanklagelse. I samband med en arbetsresa maj 2013 blev också dr. Maru häktad. Hans "brott" är att han borde ha förstått att tullministern begick "ett brott" när han avskrev det tidigare ärendet mot dr. Maru. Dr. Maru är anklagad för "skyddande av brottsling".

Dr. Maru sitter häktad tillsammans med 90 andra personer i ett rum med tillgång till två toaletter. Rättegången har efter två månader ännu inte avslutat de två första punkterna av 200. Anhöriga befarar en mycket utdragen process. Tack och lov har svenska intressen för det etiopiska sjukhuset utsett en svensk advokat till dr. Maru. Hoppas att landstinget också ska finna sin roll som stödjare till en anställd som befinner sig i en mycket utsatt situation. Såväl anhöriga som den svenska advokaten är övertygad om att påtryckningar och publicitet gagnar frågan.

Margareta Sidenvall

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel