Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: TV4:s Kalla Fakta visar könsapartheid och hedersförtrycket i den svenska vardagen

Filmsekvenserna från TV4:s Kalla Fakta om barnen på skolbussen för tankarna till Rosa Parks som 1955 i Alabama vägrade lämna över sin sittplats till en vit person. På den tiden var bussarna uppdelade för vita och svarta, och när vita sittplatser var slut förväntades svarta stå upp för att låta vita sitta.

"Där var det hudfärg, här är det kön", säger experten på hederskultur Davin Rexvid till TV4.

Kalla Faktas program (sänds tisdag kl 21:00) visar Sverige 2017 och hur skolbussarna till den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby delar upp flickor längs bak och pojkar längs fram i bussen. Könssegregation eller könsapartheid om man så vill.

Läs mer: Sparka de som utför oskuldskontroller

Och det är bara ett av flera exempel på hur könsförtrycket blivit norm i vissa förorter med uppdelning på kaféer och självutnämnda moralpoliser. Reportern Helena Gissén vittnar om en tillvaro för kvinnor i några av Stockholms norra förorter "som vi andra aldrig skulle acceptera". Intrycket att samhället abdikerat får aldrig sätta sig eftersom det banar vägen för ännu mer förtryck och ökade motsättningar. Nedlagda anmälningar leder till svikna medborgare, som i sin tur leder till grogrund för extremism.

Här har kombinationen av valfrihetsreformer från höger och en "allmän men felriktad tolerans" från vänster lett till en situation som behöver brytas för att komma åt de förtryckande mönstren.

Krafttag mot hedersförtryck efterlyser också centerledaren Annie Lööf i en debattartikel i Corren samma dag som TV4-programmet sänds.

Detta utifrån siffror från länsstyrelsen i Östergötland (som har ett nationellt uppdrag med stödtelefon) som visar på att utvecklingen går åt fel håll. Lööf kallar ökningen av ärenden till stödtelefonen med 50 procent senaste året för "inget annat än en skandal" och "från samhällets sida måste vi med öppna ögon reagera på dessa förfärliga brott och seder."

Lööf listar åtgärder som skärpta straff för hedersbrott, mer resurser till rättsväsendet och skyddslag för att hindra att människor förs ut ur landet för att giftas bort eller stympas. Det kommer också behövas göras mer för att inte svika en uppväxande generation. Det offentliga rummet får inte lämnas oskyddat, och skolor som ägnar sig åt strukturellt könsförtryck måste stängas.

Läs mer: De flyende muslimerna måste få slippa fanatismen och förtrycket

Samtidigt behöver utanförskapet på arbetsmarknaden brytas för att skapa framtidstro och delaktighet i samhället. De kriminella elementen behöver plockas från gatan.

Om vi inte gör tillräckligt nu kommer både den islamistiska extremismen och högerextremismen att frodas och växa i symbios. I en sådan utveckling vinner bara de som lever på sitt hat och sin vilja att förtrycka andra.