Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen "Skogen är det viktigaste vi har"

Skulle du kunna tänka dig att när Dagens Nyheter listar 50 ödesstunder om Så formades Sverige så kommer skogen på första plats.

Skogen som gett oss nästan allt, som gett oss mat, värme, rikedomar, själsfrid samt skydd mot fogdevälde och livegenskap. Den stora och tysta skogen som frihetens bärare som gjort oss till de vi är idag. 

Nähä. Misstänkte det. När Hufvudstadsbladet i Helsingfors använde Finlands 100-årsjubileumet till att skåda vad som betytt något kom skogen på första plats. Texterna har samlats i en nyutkommen bok med Staffan Bruun som författare. Det är omöjligt att tänka sig ett Finland utan skog. Vi har det gröna guldet att tack för att vi lever i ett nordiskt välfärdssamhälle. Under årtusenden har finnen levt i samklang med skogen med skogen, överlevt, utnyttjat den och skapat välstånd.

På samma sätt har särskilt vår landsända skogen att tacka för att vi är de vi är idag. Av Sveriges yta är hela 2/3 skog. Hälften av skogen ägs av privatpersoner. Men trots skogens stora betydelse för svensk ekonomi såväl som för landets över 300 000 privata skogsägare har sällan skogen någon särskilt framträdande roll i vår allmänna urbaniserade debatt. 

Inte heller pratar vi särskilt ofta om det som får Staffan Bruun att nästan lyriskt blicka mot framtiden; vikten av skog för att binda koldioxid och att den är förnyelsebar. Men skogen har även betydelse för vår hälsa och Bruun nämner bland annat det tandvänliga sockret Xylitol: Forskningen hittar ständigt på nya sätt att utvinna läkemedel och hälsofrämjande produkter ur skogen. 

Istället för att diskutera hur vi i samklang med skogen kan få en bättre framtid handlar det i Sverige mer om viljan att göra skogen till ett reservat för storstadsborna. 

Hårddraget påstående kanske, men att göra det enklare att överklaga avverkningar är ett sådant steg. Ett annat uttryck för det är hälsingeförfattaren Thomas Tidholms text i Dagens Nyheters kulturdel före jul. Förvisso delar vi analysen att skogen har för liten och undanskymd plats i den allmänna debatten. Det är inte som Finland direkt. Men sedan skiljer vi oss åt. Tidholm menar att dagens hårdhänta exploatering av Sveriges skogar borde vara en kulturfråga.

Att reducera skogen till huvudstadens kulturfråga skulle vara en en dödsstöd mot landsbygden. Och det är inte utan skäl som Mellanskogs ordförande Karin Perers vädjade om besinning om skogarnas värde lokalt och globalt i en debattartikel nyligen. Skogarnas del av världshandeln är nämligen mer än ekonomi - här finns en dimension av förbättrad livskvalitet ökat välstånd och solidaritet.

Att huvudstadens ledande svenskspråkiga tidning placerar skogen på första plats på en lista kan ännu inte hända i Sverige, men väl i Finland. Därför behöver vi prata mer om vårt samspel med skogen.