Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Hovrätten tycker att polisen Carolina ska tåla knytnävsslag i ansiktet

Är det rimligt att du ska vara mentalt beredd att få på käften under arbetstid? Det är vad den här historien egentligen handlar om.

Fallet med den kvinnliga polisen Carolina som blev slagen i huvudet, men som förlorade skadeståndet i Svea Hovrätt bekymrar nu även riksdagsledamöter. Ledarredaktionen har läst hovrättens dom, ett beslut som gröper ut skyddet för poliser som utsätts för misshandel i tjänsten.

Låt oss börja historia från början och förflytta oss till 20 februari 2016 i Stockholmsförorten Vällingby. Det som skulle vara en glädjens dag med dop blev en fest som spårade ur. Av de omkring hundra inbjudna gästerna kom ett 30-tal personer att hamna i ett stort slagsmål, tillhyggen användes och möbler kastades.

Först på plats var två polispatruller som gick in och försökte ta hand om de värsta bråkmakarna. En av huvudpersonerna i bråket, en tidigare ostraffad 21-årig man, var aggressiv och reagerade inte på pepparsprayen som sprutades. En poliskvinna blev skallad av mannen.

Läs mer: Lyssna på Polisförbundet innan det är för sent

Men efter ett tumult lyckas en annan kvinnlig polis, Carolina, trycka upp mannen mot väggen. I samband med det utdelade hon ett batongslag mot mannens ben för att få honom att upphöra med försöken att ta sig loss. Men den yngre mannen lyckades få in ett knytnävsslag i ansiktet på Carolina, som sedan brottade ned bråkmakaren och satte på honom handfängsel.

I tingsrätten dömdes mannen att betala skadestånd till både den skallade polisen och hennes kollega Carolina på 5000 kronor vardera. Men när domen överklagades ändrade hovrätten beslutet så att den ena polisen får skadestånd, men inte den andra.

Och det är den här käftsmällen för Carolina som nu upprör många poliser. Till SVT Nyheter säger hon att ”det känns som våldet mot blåljuspersonal nu normaliseras”.

Läs mer: Polisen har fått nog av usla arbetsvillkor och låga löner

Och så här motiverande en oenig hovrätt att Carolina inte ska få något skadestånd:

"Gärningen har alltså skett under ett ingripande där Carolina (polisen) har tillgripit våld mot XX (21-åringen). I denna situation måste Carolina ha haft en mental beredskap inför att mötas av fysiskt motstånd. Med beaktande av detta anser hovrätten att XX angrepp mot Carolina inte har utgjort en sådan allvarlig kränkning av hennes personliga integritet som krävs för att kränkningsersättning ska utgå.”

En smäll på käften hör till vad en polis ska vara mentalt beredd på enligt den oeniga hovrätten där juristerna stod mot nämndemännen. Domen har väckt starka känslor kring vad som är rimligt att för en normal arbetsdag som polis.

Och det är inte första gången som våldsutsatt polis blir utan skadestånd. I Tensta blev två poliser utan skadestånd efter att de drabbats av stenkastning av ett tiotal ungdomar eftersom polisen måste vara ”mentalt beredd” på detta.

Det här bekymrar Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin. Hedin sitter i justitieutskottet där man just nu jobbar med motioner om kränkthetsersättning till poliser.

– Ett knytnävsslag i ansiktet ska aldrig betraktas som normalt i arbetet som polis. Det är viktigt att blåljuspersonalen får den uppbackning av samhället de behöver ha. Efter hovrättens dom blir det ännu viktigare att vi som lagstiftare skyndsamt förbättrar lagstiftningen på området.

Och knytnävsslaget mot Carolina är viktigare än en enskild händelse. Förskjutningen kring vad polisen ska betrakta som normalt underminerar förmågan att skapa trygghet.

En otrygg polis som inte känner att det finns backning från samhället gör inte ett bra jobb.

Det betyder fler poliser som slutar och att det blir svårare att rekrytera de som behövs i framtiden. Därför måste lagens blotta täckas till.

Carolinas sak är allas vår angelägenhet.

Läs mer: Fler poliser borde ministerluncha