Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Att ha dubbdäck på fjällresan borde vara självklart även i säkerhetspolitiken

Snöovädret slog till mot Dalafjällen med full kraft med uppemot en halvmeter snö på ett dygn. Sikten blev obefintlig, vägarna snöade igen, bilar körde i diket och mot omvärldens krafter kan inte familjen Svensson på fjällresa rå över.

Att Margot Wallströms (S) ankomst blev försenad på grund av vädret och att hela Folk och Försvars Rikskonferens fick starta senare blev en symbolisk bild av Sverige just nu i vår oroliga omvärld. Utvecklingen i Polen och Ungern, trycket på EU med Brexit och flyktingkrisen, det aggressiva Ryssland, ja listan på att vintern nu är på väg kan göras lång.

Läs även: Många svåra beslut väntar svensk krisberedskap

Konferensens finbesök var den lettiske presidenten Raimonds Vejionis, som pratade klartext om den mäktiga grannen med en hård passning till den svenska försvarsdebatten. I Sverige hörs röster om att svenskt återtagande av försvarsförmåga eller Natomedlemskap ska provocera fram aggression från Ryssland. Men det är ett felaktigt resonemang menade Veijonis och pekade på att Lettland känner grannlandet Ryssland bättre än många andra länder.

"Svaghet provocerar fram rysk aggression, jag säger det igen...det är svaghet som provocerar fram aggression". Tydligare än så kan inte ett budskap framföras av en internationell gäst.

Rysslands agerande har gjort att Lettland gått från samarbete och partnerskap till avskräckning. Moskvas agerande kan beskrivas som ett hybridkrig där Lettland och andra grannländer blivit utsatt. Ryssland försöker suddar ut gränserna mellan krig och fred med de medel som står till buds. Det sker genom propaganda, desinformation, korruption, kidnappningar, cyberattacker, vapenskrammel och energiförsörjningen, allt i syfte att öka ryskt inflytande. Helst ska det ske genom att få EU att bryta ihop och kapa banden mellan USA och Europa, den transatlantiska länken.

Kontrasten mellan Lettlands president och Sveriges utrikesminister blev övertydlig i Sälen. Wallström betonade utrikespolitiken som första försvarslinjen, men därefter gav hon inga hållbara svar på hur helheten ska se ut. När det gäller Nato så var samarbete så nära som möjligt bra, men att gå med i Nato var dåligt för att det skulle öka spänningarna i Östersjöområdet enligt utrikesministern. En uppfattning som ser helt annorlunda ut på andra sidan Östersjön. Ett svenskt och finländskt Natomedlemskap stärker stabiliteten enligt den lettiske presidenten. När det gäller mer pengar till försvaret, så var det också en stängd dörr för Sveriges utrikesminister.

Läs mer: Försvarsviljan finns men pengarna saknas

Den svenska regeringen är alltså fastlåst i en nejlogik, nej till pengarna som behövs och nej till Nato. I allegoriernas värld är låsningen som att försöka ta sig till Högfjällshotellet i Sälen med sommardäck på bilen. Det kan gå, men färden blir betydligt osäkrare än den skulle behöva vara. Och det kan knappast sägas ligga i familjen Svenssons intresse.

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik? Du har väl inte missat Podd72 som även kommer med extraavsnitt från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen,

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar