Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Larsson: "Ett lag som behöver vägledning"

Varken Eriksson eller Larsson har tagit på sig huvudansvaret i Ljusdals BK. Ett delat ledarskap ska rädda laget kvar i elitserien.

Björn "Böna" Eriksson är i allra högsta grad bekant i Ljusdals BK. Det var i klubben han fick sin bandyfostran som spelare, och det var han som hade en stor del i det "nya" LBK som tog steget tillbaka till elitserien efter säsongen 2010/2011.

Efter sex år som tränare i LBK så klev han av uppdraget i våras.

Nu, med fyra matcher kvar att spela av elitserien, är han tillbaka – efter att Jesper Söderbäck fick sparken.

– Det känns spännande, fast lite annorlunda. Under åren jag var tränare så handlade det ju om långsiktighet. Nu är uppdraget från klubben tydligt – LBK ska spela elitseriebandy även nästa säsong, säger Björn "Böna" Eriksson, som får en bekant vid sin sida. På 1990-talet spelade han i Sirius tillsammans med Bollnässonen Patrik Larsson.

– Vi bodde nära varandra i Uppsala och umgicks mycket. Och sedan dess har vi mer eller mindre hållit kontakten, säger Björn "Böna" Eriksson.

Efter spelarkarriären, ett 20-tal säsonger i Edsbyn, Sirius och till större delen Bollnäs, tränade Patrik Larsson också Bollnäs i två och ett halvt år. I slutet av november lämnade han klubben under uppmärksammade former.

– Jag var förtegen då, och det är jag fortfarande. Jag kände att det var rätt läge att kliva av. Det räcker så, jag har lagt det där bakom mig och vill lägga all fokus på det nya, säger Patrik Larsson.

Varken Eriksson eller Larsson har tagit på sig huvudansvaret i LBK. Det blir ett delat ledarskap – och utan den ene hade den andre inte hoppat på uppdraget. Lite olika uppgifter kommer de dock att ha.

– Jag ska jobba med helheten, medan Patrik ska ansvara mer för speltekniska grejer som han är vass på, säger Björn "Böna" Eriksson, som återsåg sitt lag på torsdagskvällens träning.

– Vi ville sätta en standard på hur vi vill ha det direkt, säger han.

Jesper Söderbäck hann planera lagets tillvaro under VM-uppehållet innan han fick lämna under torsdagen. Det ruckar inte de nya tränarna på, så det blir ledighet under helgen. Nästa träning är på måndag.

– Det är klart att det är ett lite stukat gäng, ett lag som behöver vägledning. Men det finns en hög potential och en bra mix av rutinerat och ungt, säger Patrik Larsson, som pekar ut en särskilt viktig spelteknisk detalj att jobba på till matchen mot Västerås borta när serien börjar igen efter VM.

– Jag var med och mötte Ljusdal med Bollnäs i serien i höstas och även på försäsongen. Dessutom såg jag LBK:s senaste match mot Edsbyn från läktaren. Det mest påtagliga jag har sett är att vi måste ha ett större bollinnehav och kontroll över matcherna, säger Patrik Larsson

Björn "Böna" Eriksson sneglar mot kvalserien trots att laget i teorin har möjlighet att klara sig undan från det.

– LBK har 2–18 i de två senaste matcherna, så vi måste vara ödmjuka. Allt som händer innan kvalet är en bonus, men det är klart att vi kommer köra för att vinna matcherna. Det som klubben sagt är att vi ska spela i elitserien nästa säsong.