Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Hell ställer ut i Delsbo: Porträtt som lyfter fram människorna

Vem är Shahira från Syrien eller Ababa från Eritrea? Jag blir nyfiken på människorna bakom porträtten av tio asylsökande som bor eller har bott på Svanbacken i Delsbo. På lördag öppnar en ny utställning på galleri Tingshuset i Delsbo.

Patrik Hell har träffat dem, tagit fotografier och sedan målat personliga porträtt av var och en av dem i sin dator. Till bilderna har de porträtterade fått skriva en personlig presentation. En del har skrivit mycket, andra väldigt lite.

Det är verkliga målningar, om än gjorda i datorn. För att utveckla sig själv och testa olika metoder har Patrik Hell valt att måla dem i olika stilar. Här finns den fotorealistiska, den skuggade profilbilden, den Rembrandtsskumma, och så vidare. Somliga är sparsamt skissade bortsett från själva ansiktet medan andra är mycket detaljrika. Hälften är gjorda i gråskala, resten i färg.

Det har varit en verklig utmaning för Patrik Hell att närma sig projektet och få allt klart berättar han. Det har fått ta tid och ibland har han undrat över vad han gett sig in på. Han arbetar till vardags som alltiallo på Tingshuset i Delsbo, undervisar i gitarrspel med mera. Flera av de porträtterade är vänner och andra besöker Tingshusets olika aktiviteter, bland annat matlagning.

Patrik Hell har tidigare studerat konst på folkhögskola och målat en hel del. Efter ett flera år långt avbrott har han tagit upp måleriet igen. Kanske är denna porträttserie en återkomst som ger möjlighet att visa konsten i nya sammanhang.

Porträtten, som nu visas på galleriet i Tingshuset i Delsbo, lyfter fram individerna bakom den hopklumpade gruppen "asylsökande". De kommer från Syrien, Eritrea och Somalia och somliga har rest en lång, farlig väg för att komma till Sverige. De har bott här i upp till två år och väntar på besked om de ska få stanna. Under tiden försöker de fylla tiden med studier i svenska, simning, spela fotboll, umgås.

Här finns Gidey Isak, en ung kvinna från Eritrea, som hoppas få fortsätta med möbelsnickerier. 29-åriga Fatima brinner för att lära somaliska mammor hur de ska ge näringsriktig mat till sina barn, och Tarek från Syrien längtar efter att få fortsätta sina avbrutna studier till ingenjör när han lärt sig svenska ordentligt.

Projektet ingår i Gemensamt Gävleborg där olika kulturaktörer i länet sökt pengar och byter kulturarrangemang med varandra. Dellenkultur, Hudiksvalls kommun och Svanbackens asylboende har varit med och finansierat porträttutställningen.

På lördag är det vernissage och då kommer Patrik Hell att visa hur han jobbar med sina målningar. "Porträtt från ett asylboende" visas fram till den 16 juni.

Läs mer: Fotokurs skapade nya kulturmöten

Regionen satsar mer på integration via kultur

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här