Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påträffat Storsjöodjur är troligen en utter

Mysteriet med den döda djurkroppen vid Storsjöns strand i Högen kan vara löst.

Naturskyddsföreningens Stefan Haglund och Sven Norman har granskat bilderna:

– Sannolikt en utter. Det sällsynta djuret är på väg tillbaka i våra vattendrag.

Annons

Det var under en promenad längs naturstigarna på Sågudden i Högen som Anna-Karin Wiik tillsammans med sin familj gjorde den makabra upptäckten. Deras hund ledde dem på spåren. Den hade nosat upp något speciellt i vegetationen och inte ville gå därifrån.

Hon berättar att djurkadavret låg cirka tio meter från Storsjöns strandkant. Det hade börjat ruttna, kroppen var kal och käften försedd med vassa tänder.

– Vi stod mycket undrande. Vi hade aldrig sett något liknande. Vad var det för storsjöodjur egentligen ?

Anna-Karin Wiik kontaktade helahälsingland.se för att få hjälp med identifieringen. En teori att det skulle röra sig om kadavret av en leguan eller tropisk ödla, som dumpats på platsen avfärdas omgående.

– Man kan laborera med tre möjliga svar. Antingen utter, mink eller bäver. Storleken talar för utter. Minken är mycket mindre. Bäver utesluter jag här, resonerar Sven Norman.

Det mindre angenäma fyndet är ändå något positivt. Det stärker uppfattningen att det fridlysta djuret återkommit till Hälsinglands vattendrag.