Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient dog i väntan på ambulans – väntetiden uppfyller regionens mål

Efter att en patient på ett äldreboende i Bollnäs dog i väntan på ambulans har Region Gävleborg utrett om ärendet hade kunnat hanteras annorlunda.

Den 28 februari larmades ambulans till ett äldreboende i Bollnäs. En patient hade drabbats av ett lungödem och larmet klassades som ett prio 1-ärende.

Den ambulans som först fick uppdraget befann sig i Söderhamns kommun. Efter tio minuter blev en annan ambulans, som var närmare ledig och efter att den fått uppdraget i stället tog det drygt två minuter innan man var på plats på äldreboendet i Bollnäs.

Läs även: Divisionschefen om krisen för ambulansen: "Många har mått dåligt – nu vill vi jobba framåt"

Från att SOS Alarm nåddes av nödsamtalet tog det totalt 13 minuter och 40 sekunder tills en ambulans var på plats på äldreboendet. Eftersom patienten hade avlidit innan ambulansen var på plats har man utrett om händelsen hade kunnat hanteras annorlunda.

Regionens kvalitétssamordnare anser dock att ärendet hanterats enligt rutin och att väntetiden uppfyller de mål som finns för ambulansen.

Läs mer: Ingen ambulans kom när Rolf fick hjärtattack – tvingades åka taxi

Däremot anser man att ärendet bör utredas vidare så att patienter inte avlider i väntan på ambulans i framtiden. Som förslag nämns att om en bedömningsbil hade funnits i drift i Bollnäs så hade den kunnat åka till patienten och påbörja behandlingen. I så fall hade chanserna för patienten ökat.

Läs också: Maria fick vänta två timmar på ambulans – på restauranggolvet