Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patetisk vindkraftsatsning

/

Vindkraft är inte framtiden, menar Kjell Söderlund.

Annons

I Ljusnan​ (25/9) belyser K-G Sannerman lokalbefolkningens förtvivlan i att de håller på att berövas sin livsmiljö av storfinansen och detta med stöd av lokalpolitiker i C som var tidigt ute med sitt stöd för vindkraftparken på Hälsingeskogen. Samma dag skriver miljöekonomen Håkan Pihl vid Lunds universitet i DN om världens kolproblematik. Han visar på att Kina och Indien startar tre kolkraftverk i veckan, alltså 150 kolkraftverk per år. För att kompensera det skulle det i Europa behöva byggas exempelvis 1 000 vindkraftverk varje vecka! Alltså 52 000 per år. År efter år.

Detta är helt absurt speciellt sett ur synvinkeln att denna vansinnessatsning måste åtföljas av lika många kolkraftverk i Europa eftersom det då och då är vindstilla över hela kontinenten. Och el måste vi ha utan avbrott även när det inte blåser fem m/s, eller mer.

Sluta tänk vindkraft! Det är en rent löjeväckande att tänka sig att vi landsortsbor ska förvandla vår livsmiljö till industrimark för att kompensera denna omöjliga satsning. Någonstans måste våra politiker inse att den osäkra vindkraften är en parentes i svensk elproduktion.

Utgångsläget i Sverige är att vi inte behöver mer el, vi har stort överskott av CO2-fri elproduktion reda nu. Lösning av kolproblematiken ligger utanför våra möjligheter att påverka med ytterligare elproduktion. För vår del ligger miljöbidraget inom transportsektorn och att spara el. Elförbrukningen har inte ökat på 20 år och vi ska inrikta vårt arbete på ytterligare minskning. 

Håkan Pihl pekar på att Europa via EU-tullar och skatter tvinga världens CO2-syndarna att betala sina kolförsyndelser. Att förbruka vår natur i Hälsingland är i detta sammanhang bara patetiskt, ja, helt enkelt brist på helhetssyn och klokskap.

Besöksnäring ger dessutom betydligt fler arbetstillfällen i naturen än omvandling till industrimark.

​Kjell Söderlund​

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons