Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passion, systerskap och skitiga naglar

Våra nya trädgårdsexperter har det gröna blodet gemensamt.

Deras tidigaste minnen handlar om det som spirar i vårsolens strålar.

En bra trädgård blir aldrig klar, tycker trädgårdssystrarna Carina och Signe.

– Det här är världens mysigaste ställe, tycker vi. Men vi är ju lite partisk förstås. Vi valde en plats vi redan älskade, säger Carina Wilhelmsson.

Den lilla handelsträdgården ligger i en sydsluttning med granskogen i ryggen, med utsikt över åkrar och en å. Precis en sådan miljö som våra gener flätats samman med genom seklerna.

Här lekte systrarna som barn. Då fanns här bara en hage. Det som nu är butik var en urblåst lada där korna tog skydd mot vädret.

Nu är de inne på åttonde säsongen med trädgården, och platsen utvecklas för varje år. Signe Rask och Carina Wilhelmsson vill satsa på upplevelse i stället för att sälja "tre penséer för tjugo kronor" som de säger. Hit ska man kunna komma bara för inspiration. Och komma tillbaka.

Carinas odlingsintresse kom med uppväxten på en bondgård här i Finflo strax väster om Hudiksvall. Ett av hennes tidigaste trädgårdsminnen handlar om ogräs. Hon fascinerades av att kratta fram det skira gröna som låg skyddat under de bruna fjolårslöven.

– Det var så konkret hur livet kom tillbaka.

Ett annat starkt barndomsminne handlar om den livgivande potatisen, som hon tog upp ur samma mark som hon trampar varje dag fyrtio år senare.

– När jag plockade pärer här med morfar och mormor... att ta upp den livsviktiga maten tillsammans med familjen, och ljudet när man kastade pärerna i korgen, säger Carina.

Hur vågar man satsa på en ny handelsträdgård när det redan finns många etablerade i landskapet? En utlösande faktor för Carina var att en arbetskamrat fick cancer. Hon kände att hon måste passa på att förverkliga sina drömmar medan hon kunde. 2007 startade hon företaget Gröna systrar tillsammans med sin biologiska syster Mia, som fortfarande finns med i bakgrunden. De trodde och hoppades att det fanns utrymme för en liten personlig handelsträdgård med egen inriktning. Hittills har de haft rätt. Omsättningen har växt i takt med trädgården.

Både Signe och Carina bodde alldeles bortanför vägkröken som barn. Det skiljer 14 år mellan dem, Carina brukade vara barnvakt åt Signe.

Egentligen är de inte systrar. Men de känner sig som trädgårdssystrar, med samma gröna blod.

– Jag har typ adopterat Signe. Du vet när man känt varandra så länge man minns och tycker om samma saker, då känner man sig som syskon, säger Carina.

Förresten tror ändå alla kunder att de är systrar. De har slutat säga emot.

– Kunderna säger "jag pratade med din syster där borta förut". Jag säger bara ja och håller masken, säger Signe.

Hon är utbildad trädgårdsmästare med inriktning på hälsa och design. När hon tog examen fick hon jobb hos Carina.

– Jag föll pladask för det här jobbet. Jag har aldrig känt att det varit jobbigt att åka hit. Snarare att det är svårt att åka härifrån, säger Signe.

Här får hon kombinera hårt fysiskt slit med tankenötter. En stor del av arbetet är att planera trädgårdar åt privatpersoner och företag.

Det är skönt att jobba tillsammans med en person som står en så nära, tycker systrarna. Allt blir enklare när smekmånaden är över för länge sedan. Man kan bli jätteförbannad på sin syster, men det är fortfarande en syster, som Carina säger. Senast hon tände till var när Signe hade glömt att ta med ritningarna på en trädgård. Precis när kunden kom in genom grindarna sa hon till Carina att hon skulle åka och hämta dem.

– Då var hon billig... klant! säger Carina och skrynklar pannan.

Allmänhetens trädgårdsintresse är stort och växande, märker systrarna. Kanske är det en del av den stora inredningstrenden som pågått sedan 90-talet. Nu har vi inrett färdigt inomhus, och det är dags att ta hand om tomten. Det är faktiskt allt fler som kan tänka sig att betala motsvarande 1 000 billiga penséer för att få sin trädgård planerad av ett proffs.

Ett vanligt amatörmisstag är att göra trädgården för plottrig. Systrarna uppmanar ofta kunderna att satsa på många plantor av varje sort.

De har också en del offentliga uppdragsgivare. De har bland annat ritat trädgården på äldreboendet Lyckbacken i Njutånger, med vindlande gångar och upphöjda odlingsbäddar. Där gick de emot sin princip, och valde många sorter för att locka fram mycket sinnesintryck och minnen hos de äldre. De valde doftande och ätbara växter och gamla blomsorter.

Charmen med en bra trädgård är att den aldrig blir färdig, tycker systrarna. Den ska inte gå i cirklar som årstiderna gör. Om du tillför kreativitet och arbete utvecklas din trädgård snarast uppåt i en spiral, med årstidernas cykel. Det grönskar, blommar, dör och vilar. För varje år lite vackrare.

– Det finns aldrig några facit, det är det underbara. Det är olika förutsättningar på varje plats och växterna lever sitt eget liv. De kan bestämma sig för att bli hur stora som helst om de får rätt jord och mycket kärlek, säger Carina Wilhelmsson.

Från och med påskafton har systrarna en frågespalt om trädgård i vår helgbilaga Helga.