Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passa på när det är som bäst

En dag. Med lokala politiker. Det är all information som Slottegymnasiets elever får från de politiska partierna inför höstens val.
Anledningen till de mindre ambitiösa planerna är, enligt rektorn för samhällsprogrammet, att det blir för rörigt på skolan.

Annons

Ett ganska märkligt skäl.

Att släppa in alla partier för bokbord och information inför valet borde vara en självklarhet. Och vill man från skolan öka intresset för politik bland eleverna ska man bjuda in ungdomsförbunden som får presentera eller debattera politiken.

Det brukar eleverna tycka vara roligare än att åtta medelålders lokala representanter diskutera politiken i Ljusdal. Speciellt eftersom flera av eleverna inte ens är från kommunen.

Man kan ana att det är tveksamheten för att släppa in Sverigedemokraterna som spökar.

Låt dem inte göra det. Det går alldeles utmärkt att bjuda in riksdagspartiernas ungdomsförbund till skolan för debatter och skolpresentationer. Det är en vedertagen princip som är lätt att försvara. Faktum är att den är enklare att försvara än att bjuda in riksdagspartierna plus ett parti som kandiderar till riksdagen. Men inga andra.

Att det blir rörigt på skolan är inget bra skäl till att stänga dörrarna. Ta istället chansen att låta eleverna uppleva politik och valrörelse när det är som bäst.

Mer läsning

Annons