Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passa er väldigt noga!

Med vänlig hälsning från Internationella Olympiska Kommittén (IOK), som verkligen tar idiotin till olympiska nivåer.

Modos målvakt Valentina Lizana Wallner har, med all rätt, fått mycket uppmärksamhet inför de olympiska spelen i Sotji. Inte bara för hennes målvaktsspel, och det faktum att hon mycket väl kan bli Damkronornas förstekeeper, utan också för det som finns på hennes hjälm.

Valentina Lizana Wallner har nämligen valt att hedra Stefan Liv, HV 71- och Tre Kronor-målvakten som tragiskt avled i en flygolycka i Ryssland 2011, genom att låta måla hans porträtt och de olympiska ringarna på masken.

Och nu har både porträtt och ringar täckts över med tejp. Med vänlig hälsning från Internationella Olympiska Kommittén (IOK), som verkligen tar idiotin till olympiska nivåer.

Det handlar dock inte, vilket är viktigt att påpeka, om något olycksfall i arbetet, att någon nitisk funktionär som inte förstått budskapet på Lizana Wallners hjälm tolkat reglerna lite för hårt.

Det här är OS, idrottsspelen där du som aktiv checkar in alla dina rättigheter att uttrycka dig fritt i utbyte mot din ackreditering. Diskussionen om politiska manifestationer har vi redan haft, så ni vet hur IOK ser på det där med att aktiva och ledare tar ställning för mänskliga rättigheter under spelen, men nu vet ni att det rätt vida begreppet "uttrycka dig fritt" också innefattar hyllningar av avlidna kamrater.

Att även de olympiska ringarna på Valentina Lizana Wallners hjälm ska tejpas över är något som alla OS-fantaster här i Sverige bör ta till sig.

De olympiska ringarna är det som gör IOK starkt, eftersom ringarna är något som företag är beredda att betala miljoner för att få använda i sin marknadsföring. IOK och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) – som är organisationen som har rätt att använda ringarna här i Sverige – skyddar dem med sina liv och har en så lång regellista över hur ringarna får användas att den skulle kunna nå hela vägen härifrån till Sotji.

Och de är inte rädda för att ta i med hårdhandskarna om du bryter mot reglerna.

I samband med OS i Turin 2006 gjorde en pizzabagare i Västerås misstaget att döpa en degig skapelse till "OS-pizzan" och annonsera om det i lokaltidningen. Hotet om stämning kom inte som ett brev på posten från SOK – det kom betydligt snabbare än så i form av ett telefonsamtal där en jurist krävde pizzabagaren på 50 000 kronor.

Till slut slapp pizzabagaren betala – i utbyte mot att lovade att "respektera varumärket" i fortsättningen – men SOK uppmärksammade över 30 varumärkesintrång i Sverige under de olympiska spelen.

Så här kommer ett råd till alla företagare som leker med tanken på att göra ett OS-specialerbjudande till sina kunder – 2006 fick butiken som sålde smörgåspålägget (OS)T ett skadeståndskrav på 90 000 kronor – till alla lärare som funderar på att ha en OS-dag på skolan och alla idrottsföreningar som planerar ett "Lilla OS-loppet" eller liknande:

Ni ska passa er väldigt noga.

Om ni inte betalat de miljoner som krävs för att få använda ringarna i er marknadsföring eller har något avtal med SOK, så kan det komma surt efter.

Övertejpning är i sammanhanget att betrakta som en mild korrigering.