Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påsköppet hos Bror-Eric

Det blir påsköppet hos Bror-Eric i år också. Han står inte längre själv bakom disken och pratar med gästerna, nu är det barnen som har tagit över.

– Vi har tagit det beslutet. Det är så många som har ringt och frågat, och nu blir det öppet fredag, lördag och söndag. Det blir vi tre barn som ska vara där, med hjälp av mamma Margit och våra barn, och Janne Krantz ska vara där och hjälpa oss hela helgen, säger Bror-Eric Bergqvists dotter Katarina Bylén.

Bror-Eric gick bort i augusti i fjol, efter en tids sjukdom. Han hade insjuknat före påskutställningen, men arbetade entusiastiskt med hjälp av familjen och goda vänner. Han hade noga förklarat hur han ville ha sin begravning: diskret och tillbakadraget, förklarar Katarina Bylén.

– Inget minnestal, ingenting. Därför blev det så att många tyckte att de inte hann göra ett avslut, säger hon.

Flera av vännerna har nu sett ett tillfälle att ta farväl, i anslutning till påskhelgen: Merit Hemmingsson, Dana Dragomir, Lill-Babs. Efter några samtal och överväganden bokade Merit Hemmingsson kyrkan på påsklördagskvällen, för artisternas framträdanden.

– Det blir inget inträde utan en frivillig avgift, som ska gå till Bror-Erics stipendium som delas ut på Bjuråkersstämman, säger Katarina Bylén.

Påsken ska alltså firas i samma anda och under samma former som förr. I sommar blir det också öppet, men framtiden ter sig mera oviss. Målsättningen är att påsktraditionen ska kunna upprätthållas, men det finns många frågetecken.

– Skolhuset är ju en väl inarbetad plats, och dit är det många som söker sig. Vi har beslutat att ha öppet i sommar, men inte lika länge som förr. Sen vet vi inte. Husen bär sig inte själva heller. Vi har haft funderingar på att hyra ut bostadshuset, för vi vill ju inte sälja ut hans original för att ha råd att betala strömmen, säger Katarina Bylén.