Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partisekreteraren vill bli Gävleborgs riksdagsledamot

/
  • Lennart Sjögren har de fyra senaste åren pendlat från Gävle till Stockholm för arbetet som Kristdemokraternas partisekreterare.

De senaste fyra åren har Kristdemokraterna inte haft någon riksdagsman från Gävleborg.

– Det är klart att det är en stor resurs att ha en person som arbetar i riksdagen under fyra år och som kan vara ute och träffa människor i länet och sätta sig in i deras situation, säger partisekreterare Lennart Sjögren som nu försöker ta ett Gävleborgsmandat.

Annons

När Ragnwi Marcelind inte lyckades komma in i riksdagen blev hon istället statssekreterare. Nu har hon flyttat till Västra Götaland och kandiderar i regionvalet där.

– När Ragnwi flyttade gick frågan till mig om att stå som första namn på listan. Jag svarade att jag arbetar där partiet vill ha mig.

Lennart Sjögren var länge passiv medlem i Kristdemokraterna. Först 1998 lät han sig övertalas att stå med på kommunlistan i Gävle. Eftersom partiet gjorde ett rekordval kom han in fullmäktige och blev utsedd till gruppledare för partiet. 2002 blev han oppositionsråd.

– 2004 blev jag utsedd till Årets Kristdemokrat. Mycket var det väl för att jag låg bakom när Socialdemokraterna för första gången förlorade en budgetomröstning i Gävle kommun.

Efter senaste valet fick han så jobbet som partisekreterare.

– Det har ju inneburit att jag fått vara med mitt i smeten hela tiden. Jag har varit med i överläggningarna mellan regeringspartierna inför beslut.

Partisekreterarjobbet fortsätter han med över valet. Naturligtvis intensifieras också det under valrörelsen, men ändå ser han ingen risk att han blir osynlig på hemmaplan.

– Jag får arbeta treskift! Det innebär förmiddagarna i Stockholm, eftermiddagarna och kvällarna i Gävleborg.

Kristdemokraterna har aldrig haft mer än ett riksdagsmandat i Gävleborg och Lennart Sjögren ser det inte som realistiskt att tro på fler riksdagsplatser.

Gävlebon Sjögren är säker på att han även kan representera Hälsingland.

– Som norrlänning, jag är född i Lycksele, tycker jag det. Jag känner väl till norrländska inlandets situation som ju också gäller för stora delar av Hälsingland. Jag är jägare och känner till rovdjursproblematikern.

Enligt Lennart Sjögren har en röst på Kristdemokraterna i förra valet gett utdelning, trots att det är regeringens minsta parti.

– Man har alltid mer inflytande i majoritet än i opposition. 93 procent av de förslag som vi gick till val på är antingen genomförda eller så har man börjat arbeta med dem. Vårdnadsbidraget för småbarnsföräldrar, valfrihetslagen och värdighetsgarantin inom äldreomsorgen har införts. Skatteavdrag för gåvor till ideella organisationer har inte införts, men det har tillsatts en statlig utredning.

Mer läsning

Annons