Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiledare nästan obehagligt överens om landsbygden

Landsbygdsriksdagen som arrangeras vart annat år och för första gången genomfördes i Sandviken i Gävleborgs län är nu avslutad.

För min del var det åttonde tillfället att få delta, dock som besökare denna gång. Sista dagen, när landets partiledare som panel utfrågades om sin version av landsbygdens framtid och utveckling, var de så rörande överens om landsbygdens väl och ve, att det nästan var obehagligt. De övertrumfade varandra om sitt partis förträfflighet och deras satsningar på landsbygden.

För min del så kändes det som om tiden stått still, det var samma frågor som för 16 år sedan och samma svar från politiskt ansvariga. Har vi kommit framåt i något fåtal fall gällande statliga återinvesteringar i landsbygdens infrastruktur, utanför vår huvudstad, så har vi samtidigt förlorat mångdubbelt så mycket mer i uteblivna återinvesteringar av statliga skattepengar och därmed förlorat rättmätiga arbetstillfällen och förhindrat entreprenörskap på landsbygden.

Intet ett ljud över någons läppar, från något läger, gällande den orättvisa statliga skattefördelningen i Sverige som bara övergöder vår huvudstad Stockholm och svälter ut landsbygden. Visst gläds jag över alla byalag och föreningar för deras uppoffrande ideella arbete när de räddat en lanthandel eller bensinmack samt alla som synliggör vårt kulturella arv, det är beundransvärt. Men är det så här landsbygdens välfärd skall byggas? Möjligen tillåtas överleva men inte leva.

Ideellt arbete och kränkande EU-bidrag från den som tar våra skattepengar och sedan återbetalar mindre än hälften, utpekande sig själva som givare av allmosor. Dock ändå en solig avslutning när partiledarna minglade med deltagare och besökande utan en enda synlig polis eller vakt, ett stänk av det bästa i Sverige. Vi ses på Gottland 2016.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel