Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna i Söderhamn blir inte utan pengar – förvaltningsrätten avslår överklagan

Fem av Söderhamns partier lämnade in sin ansökan om partistöd för sent. Genom ett beslut i kommunfullmäktige kringgicks regeln – och alla partier skulle få stödet utbetalt ändå.
Beslutet anmäldes då till förvaltningsrätten som nu avslår överklagan.

Det var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som lämnade in sina ansökningar för sent till kommunen.

Läs mer: Fyra partier kan bli utan partistöd: "Blir vi utan pengar får det väldiga konsekvenser"

Förslaget från kommunstyrelsen blev då att man skulle bortse från reglerna eftersom de var nya för i år, och att alla partier därför skulle få pengarna utbetalda. Kommunfullmäktige beslutade att gå på kommunstyrelsens förslag – vilket möttes av protester från Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Läs mer: Inga partier blir utan pengar – trots att fler än hälften gjort fel

Kennet Johansson (SD) överklagade kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten. Han ansåg att beslutet var olagligt då det stred mot det tidigare fattade beslutet, att 31 januari är sista ansökningsdag för partistöd.

Förvaltningsrätten avslår nu överklagan. I domen konstaterar rätten att det är upp till fullmäktige att besluta om partistödets omfattning och formerna för det. Enligt rätten finns det inget hinder för fullmäktige i en kommun att senare fatta ett beslut med en annan innebörd än ett tidigare beslut. Därför är det heller inte olagligt.

Så mycket pengar får partierna

Partistödet består av tre delar, grundstöd, mandatstöd och utbildningsbidrag. Därför är de olika stora beroende på hur många mandat partiet har i kommunfullmäktige.

M (5 mandat): 121 825 kronor

KD (1 mandat): 50 945 kronor

SD (8 mandat): 174 985 kronor

MP (2 mandat): 68 665 kronor

SPI (2 mandat): 68 665 kronor

S (18 mandat): 352 185 kronor

C (7 mandat): 157 265 kronor

V (4 mandat): 104 105 kronor

L (2 mandat): 68 665 kronor

Källa: Söderhamns kommun