Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partier vill återinföra systemet med daglönare

Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund har sagt att KD tydligare än någonsin kommer att vara alliansens sociala röst på samma sätt som de slagits för förbättringar i sjukförsäkringen och förbättringar för pensionärer. KD ska vara en röst för dem som aldrig når till megafonerna

Annons

Göran Hägglund beskriver sig som en Robin Hood i alliansregeringen. En som ska förbättra för de socialt svaga.

Jag funderar nu över hur Hägglund har det med både minnet och självinsikten. Ända sedan valet 2006 har KD aktivt medverkat i alla de beslut som försämrat reglerna för sjukpenning och sjukbidrag och reglerna för a-kassan. Regler som inneburit kraftiga försämringar för de socialt svaga och de som inte nås av megafonerna. Ett annat tydligt exempel är de skilda skatteskalor som den borgerliga regeringen har infört för de som har och de som inte har ett arbete och pensionärer. Göran Hägglund har medverkat till att skapa stora ekonomiska skillnader mellan sjuka, arbetslösa och pensionärer och de som har en arbetsinkomst.

Här följer väl Hägglund Bibeln. Måhända tycker han som aposteln Paulus att "den som inte arbetar ska heller inte äta". Nu när han ser konsekvenserna av alla dessa beslut kommer eftertankens kranka blekhet. Hoppsan hur kunde det bli så här? Hägglund pratar också mycket om kristna värden samt att det behövs en bättre värdegrund i vårt samhälle. Om nu Hägglund oroar sig så mycket för värdegrunden kunde han vägrat att rösta för försämringarna i välfärden. Men här saknas det personliga modet och ansvaret.

Nu Hägglund på nytt tagit ansvar för att kräva förbättringar för de mest utsatta. Under de senaste veckorna har KD, C och FP attackerat Lagen om anställningsskydd (LAS). Dessa tre musketörer, Göran Hägglund, Jan Björklund och Annie Lööf driver på försämring av LAS och kräver lägre ungdoms- och ingångslöner som om sämre anställningstrygghet ger fler arbetstillfällen.

Fackförbundet Kommunal redovisar att 140 000 av deras medlemmar har tillfälliga anställningar. Det är ungdomar och kvinnor som i första hand har så dåliga anställningsvillkor att de inte kan planera för framtiden. Liknande förhållande finns på övriga kvinnointensiva arbetsområden.

Vad FP, KD och C vill är att skapa ett arbetsliv där vi åter får pigor och drängar. Detta krav döljer de med skälet att det måste bli lättare att anställa, som att anställa skulle vara någon svårighet. Med den synen får Sverige ett daglönarsamhälle där människor får stå i kö och vänta på arbete precis som på 20- och 30-talen. Inte ens en sänkning av restaurangmomsen ger ett trovärdigt alternativ att det skapas fler arbeten. Men det ger mer vinst för ägarna.

Kurt Söderberg

Kåsjö Klacken

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel