Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partidemokrati viktigare än persondemokrati?

/

Just nu jobbar partierna för fullt med att se till att det finns bra kandidater på listorna till valet i höst. Och folk står inte direkt i kö för att bli lokalpolitiker.

Annons

I takt med att de politiska partierna förlorat medlemmar, har det också blivit svårare att rekrytera bra politiker som vill satsa tid för att göra en insats för kommunen.

Det finns säkert många orsaker till detta.

Många tycker det verkar vara en otacksam uppgift. Gå på möten, läsa handlingar, ta tuffa beslut och tvingas stå för dem. Bli utsatt för protester och stå till svars i pressen.

Samtidigt berättar många om glädjen att få vara med att påverka och skapa bra villkor för alla som lever och bor i kommunen.

En och annan tycker till och med det är så roligt att man fastnar i politiken, gör karriär och låter politiken bli en heltidssyssla och födkrok.

Ändå står och faller den lokala demokratin med om det finns människor som är villiga att ställa upp och ta ansvar.

Jag vill gärna tro att det finns betydligt fler än de som kommer att finnas på partiernas listor.

Kanske är det så att de etablerade partierna, som har varit ett bra instrument för demokratin, har överlevt sig själva?

Är det kanske dags att bryta sambandet mellan partierna i rikspolitiken och de lokala partierna? Liksom valdagen. Det är hög tid att ge kommunvalet en alldeles egen dag!

Att sambandet med rikspolitiken blir allt svagare visar det faktum att det ute i kommunerna finns en hel palett med politiska färgkombinationer som samverkar lokalt. Rikspolitikens hårda blockpolitik mellan allians och rödgröna är långt ifrån något givet i lokalpolitiken.

Vad är det egentligen för skillnad i lokalpolitiken på att vara sosse eller centerpartist, moderat, kristdemokrat eller folkpartist, miljöpartist eller vänsterpartist?

Visst, det går att hitta lokala stridsfrågor. Men det går nästan aldrig att motivera skillnaderna ideologiskt, utan det handlar mest om andra skäl.

Ibland kan det vara så simpelt att ett förslag kommer från "fel" parti för att gå igenom. Det stärker knappast förtroendet för de etablerade partierna.

Man kan också fundera över varför de etablerade partierna inte vågar släppa loss demokratin. De värnar om partidemokrati framför persondemokrati.

Den som vill ställa upp till val utan att ha ett parti i ryggen, etablerat eller nytt, göre sig icke besvär. Det finns helt enkelt inget forum för detta.

Inte ens inom partierna får demokratin styra. En person kan komma högt i den interna omröstningen i ett parti, men placeras ändå på den plats som partiet vill på den slutliga valsedeln.

Partierna ordnar och styr. Ser till att vissa kandidater kommer före andra. Förhoppningsvis på grund av personliga egenskaper, men ibland också på grund av att man behöver bredda representationen, ibland på grund av lång och trogen tjänst.

I stället för att ängsligt kontrollera partilojaliteten borde de lokala partierna släppa demokratin fri.

Gör personvalet obligatoriskt så att varje valsedel måste ha ett kryss för att vara giltig. Sätt upp alla personer i partiet som vill bli valda på en valsedel i bokstavsordning. Och låt de som får flest röster ta plats i fullmäktige, nämnder och styrelser.

Försök dessutom att hitta former där partilösa människor som ändå vill ställa upp till val, kan få anmäla sig och bli valbara. Och en särskild kommunal valdag.

Detta kräver en del lagändringar. Men om partipolitikerna verkligen vill öppna demokratin är det inget som hindrar att man ändrar lagar och bestämmelser.

Tills det blir verklighet borde Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner be att få bli pilotkommuner för en mer direktstyrd och personlig kommunal demokrati!

Mer läsning

Annons