Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pärlor på prao för god sak

Ett 20-tal företagare deltar i Nordanstigs nya prao-modell. Det senast tillkomna är FotoElin, där tre tjejer gör ovanligt mycket gott en dag i månaden.

Annons

Riktigt hur bra det nya praokonceptet är, och vad företagen som tagit emot elever tycker visar sig den 17 maj, då Öppet hus och företagsmässa arrangeras i Bergsjö. Högstadieeleverna och företagarna kommer och sjundeklassarna är värdar för evenemanget.

– Kommunen beviljade 50 000 kronor, och vi har anställt Janina Stoor som samordnare. I veckan skickade vi ut formulär eleverna ska fylla i tillsammans med sina handledare. Allt flyter på, säger rektor Eva Klang, som hoppas bygdens företag och anhöriga är nyfikna.

Ett 20-tal företagare, förutom kommunen, har erbjudit platser, och Elin Sundman, Nordanstigs kanske yngsta företagare, sa ja till tre Prao-elever i sitt UF-företag, FotoElin.

– Jo, nu när jag hittat bättre lokaler mitt i Bergsjö blev det lättare. De följer med då jag fotograferar, och hjälper mig med mitt projekt mot cancer, säger Elin, och visar upp färgglada pärlarmband med den något kontroversiella texten "Fuck Cancer".

– På Ung Företagsamhets mässa i Gävle ville de att jag skulle ha något att sälja, så jag gör armband för kampen mot cancer. Jag tjänar inget på dem, för 80 procent av intäkterna går till barncancerfonden.

Klaffar allt hoppas Elin kunna göra en utvidgad insats framöver:

– Jag vill arrangera något slags event i sommar, hur stort det blir får vi se. Sen skickar jag in alla pengar i oktober.

Och Alva Wallin, Simone Kallin och Akvelina Norling, pärlar på:

– Vi trivs hos Elin – och det här är en bra grej!