Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parlamentsvalet rycker allt närmre

På söndag är det bara två veckor kvar innan 18 svenska mandat i Europaparlamentet ska fördelas mellan de partier som når över spärren på fyra procent. Trots detta visar en opinionsundersökning från Synovate att nästan varannan väljare, 45 procent, fortfarande inte känner till att det är val till Europaparlamentet i början av juni. Förhoppningsvis kommer denna situation att förändras kapitalt de närmaste dagarna, då dessa två valspurtsveckor bör resultera i så väl ökat massmedial rapportering som en större synlighet och närvaro av de politiska partierna ute bland allmänheten. Affischering, valmaterialsutdelning och i förekommande fall även tv-reklam bör även resultera i en höjning av valtemperaturen.

Något mer oklart är det om de tv-sända debatterna kommer att bidra positivt. Någon egentlig EU-debatt blev det ju inte i SVT:s Agenda, trots att det från början var avsikten, och trots att tre partisekreterare, från C, FP och KD, skrivit till SVT och bett om en ny sådan debatt finns det inte något sådant intresse från tv-ledningens sida. Därifrån tycker man i stället att det räcker med att man sände onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Den debatten kom ju faktiskt att handla om EU-politiken, precis som det var avsett, Men det var ändå tydligt att det var alliansen mot de rödgröna. Det debatterades EU-politik, till största delen, men positionerandet var ändå i huvudsak inrikespolitiskt. Exempelvis går Socialdemokraterna till val under parrollen ”Jobben först”, och försöker påskina att utan socialdemokrater ledamöter, och i stället allt för många borgerliga, i Europaparlamentet kommer de europeiska låglöneländernas medborgare att komma farande hit och ta våra jobb. Så var vi tillbaka i samma debatt som då Göran Persson varnade för social turism.

Om Socialdemokraterna vill lära något av hur man på ett bra sätt tar sig an arbetslösheten, inte minst den bland våra ungdomar, så gjorde de klokt i att studera hur de gör i Danmark. Men se då skulle ju Socialdemokraternas argumentation visa sig vara felaktig, så det passar man sig noga för att göra. Då är det bättre att försöka skrämma väljarna till valurnorna, och hota med hur illa det blir om man väljer att rösta på någon annan än Socialdemokraterna.

Fast Socialdemokraterna inser förstås att de måste göra något för att nå ett bättre valresultat än 2004, alltså förra gången vi valde europaparlamentariker. Den gången fick man inte stöd av fler än 24,6 procent av de röstande.

Den här gången ser det positivare ut för Socialdemokraterna. I varje fall om man ska tro på opinionsundersökningarna. Fast det ska man vara försiktig med att göra. Väldigt försiktig.

För det första är det alltså väldigt många som ännu inte vet att det är ett val som stundar, för det andra är andelen som är osäkra på om de över huvud taget ska rösta väldigt stor och för det tredje är det väldigt många av de som troligen kommer att rösta som inte har bestämt sig för hur de ska rösta.

Tittar vi tillbaka fem år i tiden, till förra valet, så var det inget opinionsinstitut som lyckades förutspå Junilistans kraftiga framgång. Därför ska man också denna gång vara försiktig med att avfärda partiet, trots att det ligger väldigt lågt i opinionsmätningarna.

Det verkar dock som att proteströsterna denna gång går till Piratpartiet, som i någon mätning fått mer än sju procent. Det här kan troligen också förklara varför Sverigedemokraterna inte går så bra som de hoppats. Deras potentiella väljare verkar i stället söka sig till Piratpartiet.

Men proteströstare eller ej, glöm inte bort valdagen den 7 juni. Eller gå och rösta redan nu. Förtidsröstandet har redan inletts.