Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parken växer ytterligare inför sommaren

Järvsöbacken planerar att bygga nya nedfarter för skidåkarna, men de är inte ensamma som att satsa på fartfyllda aktivteter i byn. Bergscykelparken bygger nu också ut.

– Det blir en stor investering där vi bygger två nya leder för 300 000 kronor, säger en av Järvsö bergscykel parks delägare, Fredrik Fransson.

Den största investeringen ligger att anlägga den helt nya, lätta nedfarten Manolito.

– Vi försöker lyssna på våra besökares önskemål och ett av dem har varit att vi skulle bygga ytterligare en blå (lätt) nedfart. Kristine, en svart och alltså svår backe, bygger vi ut så att den kommer att nå hela vägen från toppen av backen till botten där liften står, säger Fredrik Fransson.

I dagsläget jobbar totalt sex personer med att anlägga och bygga ut banorna. Eftersom att det ofta är svårtillgänglig terräng krävs det traditionellt kroppsarbete för att få banorna precis som de vill.

– Fem personer jobbar med att gräva för hand. Dels för att vi inte kommer fram överallt med maskinen men också för att det ibland krävs för att få det så bra som möjligt. Sen har vi en supergrym kille som sköter grävmaskinen, han har till och med fått åka på uppvisning för att visa det han kan, säger Fredrik Fransson.

Även om utbyggnaden av parken kostar en del pengar så har, utöver det, cirka 1,2 miljoner kronor spenderats på nya cyklar som ska hyras ut till gästerna.

– Förra året hade vi 60 cyklar, men när det blir som mest tryck så räcker inte det. I år har vi köpt in 84 nya cyklar. Vi har två killar som monterar ihop dem del för del just nu, säger Fredrik Fransson.

Enligt honom känner de, ägarna, ingen press från utomstående personer. Samtidigt har de själva satt höga mål inför den kommande säsongen.

– Vi sätter press på oss själva i stället. Förra säsongen hade vi besök av 13 500 cyklister. Det blir ett tufft mål, men jag hoppas att vi kan nå upp till 15 000 åkare under 2014 års cykeldagar.