Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parken närmar sig starten

Om bara några månader ska 60 miljoner kilowattimmar per år börja produceras från kommunens första vindkraftspark.

De tio vindkraftverken på Svartvallsberget mellan Järvsö och Färila står inom kort färdiga för att börja producera el.

– Precis enligt planerna, säger Göran Bylund, projektledare.

Tidigare har byggnationen försenats av bland annat två trafikolyckor där ekipagen som transporterat delarna till de väldiga tornen kanat av vägbanan, vilket i sin tur lett till att delarna har tvingats skickas tillbaka för undersökning.

När tornen sedan monterats har, ironiskt nog, vinden ställt till problem för montörerna.

– Det var några väldigt blåsiga veckor som ställde till det. Vi kunde av säkerhetsskäl inte montera vingarna på verken, men nu alla på plats, säger Göran Bylund.

I slutet av denna vecka kommer Fortum att spänningssätta stationen i Kallmyr. Därefter kommer även kabeln upp till Svartvallsberget att spänningssättas.

– Då kommer vi att få el till vårt egna ställverk, vilket troligen blir i slutet av nästa vecka.

Om allt sedan går enligt planerna kommer den första kilowattimmen att kunna produceras redan under vecka nio.

– Som det ser ut just i dag så följer vi planen och då kommer det att ske under i slutet av den veckan. Men det blir bara på prov, säger Göran Bylund.

Ett omfattande slutarbete kommer att genomföras innan den slutgiltiga uppstarten av parken genomförs.

– Det är ett förfarande som måste få ta tid. Vi kommer att vara noggranna vad gäller att testa maskinerna och se över säkerheten på området, så i juni räknar vi med att vara färdiga med allt.

Om cirka fyra månader kommer de tio vindkraftverken, om planen håller, att börja producera de 60 miljoner kilowattimmarna som enligt beräkningarna ska produceras från Svartvallsberget per år. Förenklat innebär detta att mellan 3 000 och 4 000 hushåll skulle kunna försörja sig på den elen.

– Då är det bara att hoppas på att det blåser, säger Göran Bylund.