Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paret Gunhamre firar Krondiamantbröllop

Igår, måndag, var dagen då Astrid och Lennart Gunhamre varit gifta i 65 år. Dagen spenderades utan några extravaganser tillsammans hemma med en middag och trevligt samtal. Bekantskapen de emellan går ända tillbaka till tiden då de gick i samma realskola.

Annons

– På den tiden tyckte han att jag var en gaphals, och jag att han var en bråkmakare, berättar Astrid.

Men så en dag träffades de två på badplatsen vid Växnan och började prata. Funderingar över livet utbyttes, och de insåg att de hade många djupa tankar att säga varandra. Efter det började de umgås som vanliga kompisar men insåg snart att de var kära. När de var 24 år vigdes de på prästgården i Västeräs och därefter hölls en lunch på Borrgården. De hade beslutat att se världen och inledde smekmånaden med tåg till Stockholm och flyg till Köpenhamn. Första kvällen blev det en god middag på en förträfflig restaurang, dock till en viss besvikelse då det visade sig vara långfredagen.

– Det var dödstyst i lokalen. Den långa fredagen var avsedd att uppfylla sitt bibliskt dystra budskap och musik för nygifta var det inte tal om. Det enda som hördes var flaggorna i det lätta vinddraget av en fläkt. Inte ens illusionen av ett bröllop så långt öga eller öra kunde nå. Det sämst planerade bröllopsfirande någon av oss varit med om! meddelar paret.

Efter smekmånaden fortsatte de att resa mycket och har bland annat varit i Italien 20 gånger.

– Vi åker alltid till samma ställe när vi är där. Sen var vi på resa till Sri Lanka en gång för ungefär 15 år sedan, som Ljusdalsposten anordnade, säger Astrid Gunhamre.

Vad gäller vägen till ett lyckat äktenskap menar de att beslutet att aldrig avsluta en dag med ett gräl visat sig framgångsrikt.

– Om det blir bråk ser vi till att reda ut det innan vi går och sover. Man ska låta motparten göra det som han eller hon är mest intresserad av, inte lägga sig i och säga "ska du verkligen göra på det viset" och inte skylla på varandra. Sen har vi kul tillsammans.

Äktenskapet har varit givande. Fyra söner, 8 barnbarn och 7 barnbarnsbarn blev resultatet. Lennart är före detta skolrektor i bygden och har gett ut tre böcker. Astrid har haft tjänst som byggnadschefens sekreterare på tekniska museet och agerar nuförtiden hobbysjuksköterska där hemma. Båda har kreativa intressen och ägnar en stor del av fritiden i den gemensamma verkstan hemma. Där spenderar Lennart mycket tid åt att tillverka så kallade äskor, knäppaskar av trä, med mejslade mönster i locket. Han har även fotograferat mycket och skrivit kåserier i Ljusdalsposten. Astrid gillar att ägna tiden åt stickning och att väva trasmattor. Väggarna i hemmet är prydda med hennes detaljrika broderier och andra skapelser som vittnar om ett långt och lustfyllt liv.