Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paragrafer viktigare än bra start för barnen?

Gävleborgs landsting är ett av de landsting som skuldsätter barn på grund av att föräldrarna inte betalt sina räkningar.

Denna orimliga indrivningsverksamhet måste - och kan – upphöra omgående.

Men landstinget vägrar att göra det, som Ljusdals-Posten tidigare har berättat.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) säger att lagen är sådan att "vi inte har kunnat hantera det på annat sätt".

Hon har skrivit brev till justitieministern med krav på att lagen ska ändras. Det är bra, men det räcker inte.

Och regeringen måste skynda på med en lagändring.

Men i väntan på detta borde Landstinget Gävleborg trotsa lagen som ett par andra landsting gör. Utan att det leder till något rättsligt efterspel.

Både Barnombudsmannen och Kronofogden kräver att hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen ändras så att barn inte ska kunna skuldsättas för sjukvårds och tandvårdsavgifter när barnet blir 18 år.

Det ska vara vårdnadshavaren som är den som är betalningsskyldig och inte barnet.

Barnombudsmannen och Kronofogden menar att barns kostnader för sjukvård och tandvård faller under den vårdplikt som vårdnadshavaren har enligt föräldrabalken.

Landstinget Gävleborg är dessvärre i gott – eller dåligt – sällskap. 13 landsting skuldsätter barn och 12 000 barn har skulder till landsting och regioner. Flera av dem anlitar till och med inkassobolag som långtidsbevakar skulderna.

Det innebär att barn skuldsätts och har en skuldbörda med sig ut i livet redan som 18-åringar. För många är det då "redan kört från början". De får stora svårigheter med att få hyreskontrakt, teckna internetabonnemang och ansöka om lån.

I Gävleborg har drygt 1 300 barn skulder till landstinget. Och landstinget tänker fortsätta att driva in dem till skillnad från exempelvis Västra Götaland och Värmland som avskriver skulden när barnet är 18 år.

Det märkliga är att alla verkar vara överens om att lagen slår ut unga människor på ett grymt sätt. Men bara ett par landsting har mod att trotsa lagen.

Landstingets jurist i Gävleborg, Stefan Jakobsson, vill liksom politikerna ha en lagändring. Men försvarar landstingets agerande eftersom det skulle strida mot kommunallagen om en viss grupps skulder efterskänkes.

Men trotsa kommunallagen på den punkten då! Och om landstinget inte vågar trotsa kommunallagen går det mycket väl att stödja sig på föräldrabalken.

Socialdepartementet tycker att nuvarande system är orimligt och håller på med en granskning av lagen och vilka konsekvenser en lagändring kan få. Ingen på departementet vågar förstås säga hur lång tid det tar. Det beror på hur omfattande lagändring som kan behövas.

För en vanlig medborgare kan det inte verka så komplicerat att göra vårdnadshavaren ansvarig för barnens vård och omsorg. Det ligger redan i föräldrabalken.

Och det borde vara fullt möjligt för regeringen att gå ut med ett moratorium när det gäller att skuldsätta barn. Något sådant är inte på gång men socialdepartementet kommer heller inte att agera mot de landsting som trotsar kommunallagen på den här punkten.

Därför borde det vara fritt fram för Landstinget Gävleborg.

För inte kan det väl vara så att de döda paragraferna är viktigare än en bra och skuldfri start för barnen när de fyller 18 år?