Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paradis på båtklubbens ö

Mitt ute i sjön Varpen, ungefär tio minuters båtfärd från centrum ligger en gömd idyll. Du som åkt förbi med ångbåten har kanske undrat vem som bor i det lilla gula huset på ön med de höga tallarna. Krister Modd och Lars Engelbrektsson från Bollnäs båtklubb tar oss med på en tur för att visa sin vackra pärla.

Vi kastar loss från småbåtshamnen och styr ut mot Varpen. Sjön ligger stilla. Båten puttrar fram och bryter lugnet i vattnet. Åkrar, ängar, skog och stugor glider förbi på båda sidor i sakta mak.

Första stopp är "Stor-Jonas". Det är ett grund mitt i Varpen, märkt med tre röda bojar. Botten är av mjuk sand och här kan man ta sig en promenad under ytan på området som är 150 gånger 100 meter.

– Det är ett underbart badställe, här är det fullt på helgerna, ropar Krister Modd från ratten innan han stannar motorn och hoppar i för ett snabbt dopp.

Vattnet når bara upp till knäna när han står på det grundaste stället och runt fötterna simmar ett stim småabborrar. En gång var sandbanken en ö, men på 70-talet när vattennivån höjdes i Varpen hamnade ön under ytan och blev ett grund.

 

Vi fortsätter turen. Vattnet glittrar i solskenet och snart närmar vi oss en liten ö som sticker upp ur vattnet. En gul stuga skymtar mellan de höga tallarna som står tätt. En skylt skvallrar om namnet. Risön. Sven-Olof Englén tar emot i badbyxor på bryggan. Han har varit här sedan tidigt på morgonen och badat. För två år sedan gick han med i båtklubben när han sålde sin sommarstuga.

– Det är så härligt här på ön! Man behöver inte vara ensam heller, vi i båtklubben hjälps åt mycket, säger han.

 

Vi packar upp kaffetermos och smörgåsar vid ett av borden intill den lilla stugan. Till Risön kommer medlemmarna i båtklubben för att bada, grilla, fika eller bara ta det lugnt. Många väljer också att lägga ankar i närheten. Krister Modd åker ut många gånger i veckan för att njuta.

– Kvällarna är så härliga här när vattnet ligger stilla och solen går ner mellan tallarna, säger han och gör en svepande gest mot horisonten.

 

I många år stod ön igenvuxen och stugan förfallen. Namnet Risön vet de inget säkert ursprung till, men det var kanske inte taget ur luften med tanke på all sly som en gång härjade fritt här.

– Första gången vi kom hit såg man inte ens stugan, säger Krister Modd.

Sedan båtklubben tog över holmen 2001 har de lagt mycket tid både på upprustning av huset och på röjning av marken.

– Vi samlar ihop ett gäng till vår buskklippardag varje år och rensar upp. Det är viktigt att vi håller efter på ön för att alla ska trivas, säger Lars Engelbrektsson.

 

Båtklubben har i dag 175 medlemmar och fler står på kö för att få en båtplats. Risön är en stor anledning till att intresset för klubben är stort.

– Den här ön betyder mycket för medlemmarna, berättar Krister Modd när vi sitter i båten på väg tillbaka mot fastlandet.

– Jag skojade en gång och satte upp en lapp i klubbhuset där det stod att Risön var till salu. Du kan tänka dig att jag blev nedringd! En del blev förvånade, andra arga. Sedan förstod de att det bara var ett skämt.