Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Mårts avslutade med storförlust – Sverige ute ur hockey-VM

Kvartsfinalen mot Kanada blev alldeles för tuff.
Med 0–6-förlusten är Tre Kronor ute ur VM – och förbundskapten Pär Mårts tackar för sig.

"Det är sista dagen för alla någon gång."

Det var vad förbundskapten Pär Mårts sade inför kvartsfinalen i S:t Petersburg.

Då hoppades han dock att karriären sista VM-turnering med Tre Kronor skulle vara lite längre, att de orutinerade spelarna skulle klara av ett stjärnfyllt Kanada och att resan därmed skulle fortsätta med semifinalspel i Moskva.

Läs också: Markströms storspel räckte inte – Sverige utspelade mot Ryssland: "Kan inte bjuda på mål"

I stället fick allt ett abrupt slut då Kanada var alldeles för bra och vann med hela 6–0.

Med förlusten var VM är över för Tre Kronor och det innebär att Pär Mårts lämnar förbundskaptensrollen tidigare än vad han hade planerat.

Och det var aldrig nära att sluta på något annat vis.

Kanada imponerade redan från inledningen av matchen, även om det dröjde till slutet av första, 18.39 minuter, innan Mark Scheifele styrde in 1–0 bakom Jacob Markström.

I andra lossnade det sedan rejält för kanadensarna.

Matt Dumbas projektil i powerplay, då sena NHL-förstärkningen André Burakovsky satt i utvisningsbåset efter att ha delat ut en huvudtackling, innebar 2–0. Brad Marchand tog vara på sargreturen efter Scheifeles skott och vispade in trean.

Pär Mårts tog timeout. Men taktiksnacket i 30 sekunder hjälte föga. Kort efter tekningen fick Kanada ett två mot ett läge och Max Domi avslutade distinkt till 4–0.

Ridå.

För Tre Kronor.

För Pär Mårts.

Vid det läget spelade det ingen större roll att Mark Stone och Derick Brassard sedan ökade på till 5–0 och 6–0 i tredje perioden.

63-årige Mårts kommer nu avsluta arbetet på Svenska hockeyförbundet och i stället kliver Rikard Grönborg in i Tre Kronors bås. Det första officiella som väntar Grönborg är en presskonferens den 27 maj, där han ska komplettera World Cup-truppen med sju spelare. Den 4–11 september kör han igång lägret inför turneringen i Toronto, Kanada, i slutet av månaden där Sverige möter Ryssland, Finland och Nordamerika U23 i gruppspelet. (TT)

Läs också: Bäckström: "Tjippa, tjoff och tjolahej – ge mig en valium, Mårts!"