Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär är en av få som fått besöka Galapagosöarna – fick se de unika jättesköldpaddorna

Som yrkesofficer besökte han Galapagosöarna och fick se de unika jättesköldpaddorna på nära håll.
I dag är Pär Sköld bilförsäljare och får jobba med sin allra största hobby – bilar.

Pär Sköld arbetar på Biltjänst i Hudiksvall. Där har han sålt bilar i snart tre år. Dessförinnan var han bilförsäljare i Gävle och på Bilbolaget i Söderhamn och Bollnäs.

Läs också: Bilfirma söker lokal i Söderhamn

Men den här veckan är han ledig från arbetet. Torsdag den 28 april blir han 50 år och han planerar att dra ut till Norrfjärd i Söderhamns skärgård för att göra i ordning sommarstugan inför säsongen. Där bor familjen hela somrarna.

– Det blir en liten kontrast från förra helgen när jag var till fjällstugan i Bruksvallarna och åkte skoter. Det är närmare en meter snö kvar däruppe, säger han.

Pär Sköld laddar också upp inför lördagen. Då ska han ha sin födelsedagsfest på Altorp i Norrala.

– Jag tycker om att ha kalas och det kommer runt 120 personer. Det blir mat och dansband under kvällen, säger han.

Det är ganska naturligt att Pär Sköld har bilar som yrke. Han växte upp med en pappa som var rallyförare och som var med och grundade SMK, Söderhamns Motorklubb.

Läs också: Ett steg framåt för motorstadion

Själv har han inte kört rally, men han gillar att åka på bilutställningar och liknande.

– Bilar är ett av mina intressen och det är jättekul att jobba med det man är intresserad av. Privat har jag bara nyare bilar numera, men förut ägde jag en gammal Volkswagen och en gammal engelsk Jensen Healey.

Pär Sköld gillar egentligen det mesta som stavas motor och fart. Han tycker om att åka båt och skoter och hade tidigare motorcykel. Bakom båten står han gärna på ett par vattenskidor.

Varje onsdag morgon leder han en sammanslutning av 22 lokala företag i Söderhamn och dess närhet. Som teamleader inom BNI jobbar han för att företagen ska nyttja varandras nätverk för att göra affärer.

BNI står för Business network international och samlar 175 000 företag världen över. De finns i de flesta svenska städer, men i Hälsingland finns bara den i Söderhamn.

Pär Sköld har inte varit bilförsäljare hela livet. I flera år var han annonssäljare på Söderhamns-Nytt och han har även varit yrkesofficer. Efter militärtjänstgöringen gick han Officershögskolan och var anställd vid kustartilleriregementet KA 5 i Härnösand.

Under den tiden fick han resa med Försvarsmaktens fartyg HMS Carlskrona – tillsammans med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kungaparet bodde på båten en kort tid för att delta i 350-årsjubileet av svenskarna som kom till Delaware i USA.

Läs också: Therese från Bollnäs jobbar som kock på HMS Carlskrona

Besättningen var ute i totalt tre månader. Efter flyg till Acapulco i Mexico fick Pär Sköld och de andra se bland annat Hawaii, Panamakanalen, Galapagosöarna, Mississippifloden, Bermuda och New York.

– Det var väldigt speciellt att få besöka Galapagosöarna och se jättesköldpaddorna. En del kan väga upp till 200 kilo. På vissa av öarna är det inte så många som får gå i land eftersom man inte vill störa djurlivet där.

– Att ha varit upp i ett av tvillingtornen (World Trade Center) i New York var också speciellt eftersom de inte finns längre, säger han.