Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappaledighet är underbart

I september 2008 avslutades mitt arbete och jag skulle vara pappaledig med mina två barn. Jag ringer försäkringskassan och frågar vilka papper jag ska skicka in, och hur vi ska gå tillväga för att få rätt ersättning.

Annons

I september 2008 avslutades mitt arbete och jag skulle vara pappaledig med mina två barn, födda 2006 och 2008.

Jag ringer försäkringskassan 30 september 2008 och frågar vilka papper jag ska skicka in, och hur vi ska gå tillväga för att få rätt ersättning under min föräldraledighet.

Eftersom jag jobbat utomlands så var det osäkert vilka papper som skulle fyllas i enligt handläggaren, om det var samma papper eller andra som gällde. Det skulle avdelningen "försäkringskassan utland" kunna svara mig på. Hon skulle skicka ett ärende till den avdelningen, och de skulle i sin tur ringa upp mig.

Sagt och gjort. Avdelningen ringer upp mig 16 oktober 2008 och meddelar mig vilka papper jag ska fylla i, hur jag ska fylla i, och att jag måste anmäla mig som arbetssökande till arbetsförmedlingen från och med denna dag för att få rätt till full ersättning.

Jag åker bums till arbetsförmedlingen, samma dag, och anmäler mig arbetssökande. Tyckte det verkade lite konstigt eftersom jag skulle vara föräldraredig och då inte kan söka jobba aktivt, som man alltid fått höra att man ska. Ringer tillbaka till försäkringskassan och meddelar att jag varit till arbetsförmedlingen nu, och undrar om det är något mer? Nej, nu ska allt vara klart.

Och min ersättning kommer punktligt varje månad från och med oktober. Jag småmyser med mina barn och tycker att folk dömer försäkringskassan hårt med allt klagande på väntetider, uteblivna betalningar med mera.

I maj 2009, sju månader senare, kommer ett brev från försäkringskassan där de snällt meddelar att min ersättning är indragen from maj 2009, på grund av att jag ej anmälde mig arbetssökande första dagen jag var hemma från mitt jobb, alltså 30 september 2008. Samma dag som jag ringde försäkringskassan och frågade hur jag skulle gå tillväga.

Jag överklagar men får avslag med motiveringen att försäkringskassan meddelat att jag anmält mig för sent till arbetsförmedlingen. Jag överklagar igen och väntar nu på svar.

Jag undrar varför pappor väljer att jobba istället för att utnyttja denna möjlighet?

Lediga pappan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel