Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paperboards marginal för utsläpp minskar

Iggesunds Paperboard vill ha för stor marginal på sina utsläpp och därför förlorar bolaget sitt överklagande.

I samband med att Iggesund Paperboard vill öka sin produktion har de också renoverat sin biobränslepanna för tio miljoner kronor. Det finns också planerna på att öka produktionen vid Iggesund Timbers sågverk, vars torkanläggning drivs från samma panna.

Att företaget får öka produktionen av sulfatmassa och kartong är redan klart, nu handlar det om villkoren för miljöpåverkan. Specifikt handlar det om utsläppen från biobränslepanna P12.

Paperboard är inte nöjd med begränsningen av hur mycket stoft som bolaget panna får släppa ut. Domen innebar en halvering av utsläppsrättigheterna.

Före renoveringen fick pannan släppa ut 100 milligram stoft per kubikmeter luft. Bolaget vill efter investeringen släppa ut som mest 75 milligram. Det låter rimligt tycker Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd.

Men mark- och miljödomstolen gick på Naturvårdsverkets förslag om att utsläppen ska vara så rena att utsläppen blir mindre än 50 milligram. Det borde inte vara svårt att lösa med modern teknik. Bruket har ju hållit utsläppen på nivåer mellan 15-35 milligram under flera år före renoveringen. Bara för att produktionen ökar, behöver inte utsläppen göra det menar Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Paperboard överklagade därför mark- och miljödomstolens i Östersunds dom och den har nu avgjorts av mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm.

Överdomstolen konstater att den renoverade biobränslepannan borde släppa ut mindre stoft än tidigare och att bolaget inte behöver högre marginal för utsläpp när produktionen ökar.