Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panik ett större hot än svininfluensan?

Det gäller att hålla sig så lugn som det bara går, när det från alla löpsedlar och feta rubriker skriks ut att svininfluensan är vår nya farsot och är livsfarlig.

Den är ett hot, men det kan finnas bot, så kanske man kan svara när larmet går som värst. Panik och allt vad det för med sig i form av dåligt underbyggda åtgärder är i själva verket ett större hot än själva influensan.

Nu väntas massvaccinering i höst här i Sverige. Från FN-organet WHO säger experterna att alla länder nu skyndsamt måste skaffa sig vaccinet.

Australien är det land som drabbats hårdast av svininfluensan. Man har också i dagarna kommit in med en stororder på vaccinet. Samtliga invånare ska kunna vaccineras. I Israel ligger en svensk kvinna svårt sjuk i svininfluensa på ett sjukhus. I England och USA räknar man med att 100 000 kan komma att smittas –om dagen.

Men åter till Sverige. Larmet går om att minst så många som 400 000 svenskar kommer att drabbas av svininfluensan under hösten. Häromdagen hölls en presskonferens som bland andra Socialstyrelsen kallat till. Man har i samråd med smittskyddsläkarna och Smittskyddsinstitutet beslutat att ändra den svenska strategin för hanteringen av den nya influensan.

Det är inte längre rimligt, hävdar man, att lägga resurserna på att försöka förhindra spridningen i landet utan dessa måste koncentreras på att minska effekterna av pandemin. Nu är det provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, alltså de som riskerar att bli svårast sjuka eller dö, och de som vårdar eller står i nära kontakt med dessa personer.

Så kallade antivirala läkemedel, läkemedel mot svininfluensan, ska inte skrivas ut i onödan, fortsätter man. Det ökar bara risken för resistensutveckling. Men massvaccinering är alltså att vänta.

Det är rimligt och riktigt att förebygga. Att köerna lär bli långa inom vården, är sådant som vi i välfärdslandet Sverige får stå ut med. Det är bra att den svenska linjen baserar sig mer på förstånd är på förfäran. Allt och alla tjänar på ett sådant förhållningssätt. Sjukvården som inte ska behöva tära på sina resurser, staten som inte heller ska behöva sprätta iväg med pengar på oklara hotbilder, och förstås vi svenskar.

Vår beredskap ska vara god. Och som det ser ut nu, är den det också. Trots finanskris och allmänt sett dåliga ekonomiska tider för de flesta av oss, med arbetslöshet och långtidssjukskrivningar i kölvattnet, är vår beredskap god. Det är bra att kunna säga det. Och mena det.

Att nu svininfluensan ser ut att bli höstens nya stora farsot, visar hur sårbart samhället är. Hur många och varierande de olika hotbilderna är. Förut var det krig och fattigdom som var de hemskaste och kanske de enda som räknades som riktig hot, numera är det även terrorattacker, dataintrång och andra IT-hot. Samt förstås då pandemier som svininfluensan.

Vi tycks ha blivit sårbarare. Ju mer av teknik och administration, desto mer av skyddslöshet –och skyddsbehov. Är det rent av så, att ju bättre levnadsstandard vi har, desto otryggare lever vi?

Panik är en vardagskänsla för många av oss. Den är sällan välgrundad, utan är ett utslag av tänk-om-sjukan. En ”sjukdom” som har att göra med att mycket vill ha mer, mer än andra, vara yngre, smalare, snyggare, smartare, sundare och leva längre. Vi jämför oss med andra, dömer och bedömer.

Tänk om det inte är så! Tänk om jag ska dö i svininfluensan och det innan jag fått min löneförhöjning! Det gäller som sagt att hålla sig lugn när larmen går. Så gott det nu går.

Mikaela Munck, Centerpressens Nyhetsbyrå

munck.konsult@telia.com