Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pangshow som övertygar

När Alfta byaspex intar Viksjöfors så sparas det inte på vare sig krut (vi är i vilda västern i år!) eller satir.

Vartannat år kommer Alfta byaspex med en ny revy, som brukar ses av flera tusen personer. Så även i år, det har varit idel välbesökta föreställningar i Viksjöfors när byaspexet har showat loss med vilda västern-tema som sammanhållande tema – föreställningen utspelar sig i en klassisk saloon. Men publiken bjuds även på en hel del annat – kändisimitationer och pojkband, bland annat. Samhällskritik med en twist vankas det rätt mycket av, förstås. Ofta lokalförankrad, ibland mer generell.

Som åskådare slås jag först och främst av hur proffsig den här ensemblen är – vi har att göra med ett gäng riktigt begåvade scenpersonligheter som bjuder på sig själva fullt ut. Att göra revy av det här slaget innebär ofta ett ganska grovhugget uttryck – det ligger liksom i genren, och krävs för att nå ut till publiken – men riktigt bra blir det bara om skådespelarna har känsla även för det subtila. De små, nästan omärkliga, detaljerna skapar ofta stor humor. Här finns gott om exempel på just detta. Skickligt, mycket skickligt!

Att sedan inte riktigt alla av de tjugo numren håller fullt ut är en anmärkning i marginalen. Men å andra sidan, att en handfull sketcher framstår som lite bleka är kanske snarare en följd av att så pass många nummer skiner så himla starkt. Så kan man också se på det. Och det är nog snart sagt omöjligt att hålla maxnivå i en över två timmar lång föreställning, men jag skrattar spontant och hjärtligt i närmare en och en halv. Och det är faktiskt nästan lite skönt att få hämta andan lite emellanåt. Jag lämnar lokalen med leendet fortfarande på läpparna och en skön känsla av att ha blivit riktigt underhållen i magen.

Jan Svedberg, som förutom att briljera på scen också är byaspexets ordförande, var belåten efter den elfte av totalt tjugo föreställningar:

Känslan i ensemblen såhär med drygt hälften av föreställningarna avverkade?

– Bara fina känslor, allt har gått så bra. Härlig publik och tacksamma reaktioner. Vi har bland annat fått beröm för att vi är så aktuella att vi har ett bra tempo och ett uppskattat tema/röd tråd.

Hur har biljettförsäljningen gått?

– Så bra som vi överhuvudtaget har kunnat önska, över 90 procent av tillgängliga platser är sålda just nu, vilket betyder en publik på ungefär 2 600 personer sammanlagt.

Hur laddar ni inför finalhelgen 7-8 mars?

– Det blir kolhydratladdning a lá Vasalopp haha. Tror nog att det smids lite rackartyg hos var och en – det är nu vi får jäklas lite och skoja med varandra men vi får naturligtvis inte förstöra för publiken.