Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pampig uppsättning av ungdomar

I helgen var det livat Helsingegården i Järvsö. För femte gången träffades ungdomar och ledare för att fortsätta arbetet med Hälsinge låtverkstads kommande uppsättning Selfie – den rätta bilden.

Annons

Hela 32 ungdomar, från hela Hälsingland, i åldrarna 13 till 20 fanns på plats när sång, dans och musik skulle finslipas.

– Det är en föreställning om kontraster gränser som inte finns. Om hur man ser på sig själv och andra, sa regissören Maya Lindh som fick medhåll av ensemblens musikaliska ledare inom sång, Johanna Bölja Hertzberg.

– Man kanske inte tror det, men man kan ha likheter med människor som känns väldigt avlägsen. Kanske med tiggaren på gatan eller trollet i berget. Båda de karaktärerna finns med i uppsättningen.

De tre grupperna, dans, sång och spel har redan träffats fyra gånger för att träna. För regissören Maya Lindh var det dock första träffen.

– Jag kommer från Hälsingland men bor numera i London där jag utbildat mig till regissör och skådespelare, så det känns jätteroligt att få vara med här, sa hon och fortsatte:

– Det är en väldigt kreativ miljö att befinna sig i och roligt att vara på hemmaplan och jobba. Ungdomarna är så proffsiga att jobba med och vi når stora delmål på väldigt kort tid.

Manuset har Gunnar Steiner från Bollnäs skrivit och i sitt arbete med detta har han intervjuat ungdomarna och använt sig av deras svar i arbetet.

Musiken i föreställningen är nyskapad och traditionell, på ett speciellt sätt.

– Till exempel har vi en medeltida ballad med rötter i 1600-talet. Till den har vi gjort en ny text där vi bland annat har med ord som Instagram, sa Johanna Bölja Hertzberg och fick medhåll av Staffan Jonsson, musikaliska ledare inom spel.

– Vi använder många instrument som inte förknippas med folkmusiken. Det blir väldigt pampigt ljud och alla blir peppade av att höra den.