Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pamela: Glöm alla fördomar mot Viasat

De olympiska spelens första mellandag utan chanser till svenska medaljer (om man nu inte var tokoptimist och trodde att Fredrik Lindström eller Björn Ferry skulle kunna gå för medalj från en 18:e och en 25:e plats i skidskyttejaktstarten) och det är kanske på sin plats att krossa fördomarna mot Viasat. Vi börjar med reklamen.

De flesta människor som jag känner tycker att reklam i tv är av ondo. Och det var också det största samtalsämnet bland mina vänner inför ett OS i reklam-tv. Inte nog med att vi inte skulle få se och höra Jacob Hård kommentera längdskidåkningen, vi skulle dessutom tvingas genomlida otaliga reklamavbrott där ljudet höjts avsevärt så att man hoppar till i soffan och spiller kaffet i knät.

Jag såg framför mig amatörmässiga avbrott i precis fel läge, och sitter nu framför burken och skäms lite. 

För inte tycker jag det varit så farligt än?
Förutom ett litet misstag under herrarnas skiathlon när både twitter- och facebook-användarna unisont skrev: Neeeeej!! rakt ut i cyperspace har avbrotten inte stört mig det minsta.
Snarare tvärtom.

Jag och barnen har blivit så barnsligt förtjusta i att höra Zlatans "jag vill leva (paus) jag vill dö (paus) i Svärje" att vi hakar på och säger "i Svärje" på vår bästa Zlatan-skånska och så jublar vi som om det var ett Hellnerryck och inte en Volvo som kommer farande.

Viasat kommer säkert att smyga på oss flera avbrott ju längre OS lider, men jag ger dem gärna cred för ett smart upplägg isåfall!
Programledarna och kommentatorerna var en annan fördom som präglade uppladdningen.

Ola Wenström var väl den enda som innan spelen klarade sig undan alla jämförelser med garvade SVT-profiler, medan det pajkastades vilt i diskussionerna om Carolina Klüft och Niklas Jihde. Själv varnade jag Emelie Öhrstig, när vi träffades på ett skidläger strax innan hon drog i väg till Sotji, att inte läsa för mycket på nätet de första dagarna för att undvika de väntade jämförelserna med Hård och Anders Blomqvist och eventuella sågningar.

Det hade jag verkligen inte behövt göra – både Emelie och de andra har med vissa undantag (Göran Zachrisson hade jag synpunkter på redan i krönikan från invigningen) varit säkerheten själva och jag kom på mig själv redan i Hellner-racet att inte tänka på Hård/Blomman en enda gång! Bättre betyg går knappast att få från en längdnörd som mig, hörde ni det Per Forsberg och Öhrstig?

Däremot saknar jag fortfarande de där klassiska omkringreportagen som SVT brukar vara så bra på. En Jens Lindh-inspirerad betraktelse som ger en medalj ytterligare en dimension eller – och nu går jag långt tillbaka men jag tycker fortfarande att han var en av de bästa – Albert Svanberg-signerad fundering om varför Norges misstag aldrig bestraffas efter regelboken. 

Och nu tänker jag inte på de svarta sorgebanden (där borde IOK skämmas för att de yttrade sig) men däremot Martin Johnsrud Sundby som gick in på fel bana och faktiskt hindrade Maxim Vylegzjanin att ta sitt sista stavtag i duellen på herrarnas skiathlon. Visst, det var säkert inte med flit – men det var ett misstag som faktiskt borde ha resulterat i en diskning om det inte varit en norrman som gjorde det.

För norrmän kommer alltid undan på något vis. Kanske för att Norge dominerar i FIS? 
Men på Viasat finns än så länge ingen Lind eller Svanberg.
Ingen Jonas Karlsson heller.

En Mattias Brännholm (värvad från SVT) däremot, och han borde få mera reportagetid, mera utrymme.  Ropen skalla – Brännholm åt alla. Typ.

Till sist: fördom nummer tre: Alldeles för få svenskar kommer att kunna se Viasats OS.
Not.
Enligt siffrorna som publicerades i dag måndag såg totalt 1 639 000 tittare Marcus Hellner knipa silvermedaljen och damernas skidskytte (utan svenskt deltagande) sågs av imponerande 929 000 tittare. 

Faktum är att TV3 inte haft så här höga siffror på fyra år (då VM-finalen i hockey mellan Sverige och Finland sågs av drygt 2 miljoner).
Det kan jämföras med SVT:s program i tvåan, "Alla pratar Sotji" som i går kväll hade 295 000 tittare. I min värld kallas det utklassning.

Bäst under måndagen: Franskt guld på herrarnas skidskytte. Kul att medaljerna fördelas på flera nationer.

Sämst under måndagen: Ingen längdskidåkning. Jag vill ha längd varje dag!