Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palmpers vill bygga ekoby i Mobodarne

Nu har Ralf Palmpers planer på en ekoby. Åtta miljöanpassade fastigheter ska byggas, energin ska de producera själva. Kollektiva lösningar för vatten och avfallshantering är också ett mål.

Det var en ledsen Ralf Palmpers som tvingades begära föreningen Växhuset i Mobodarne i konkurs.

Men nu, bara en månad efter kraschen, är han tillbaka i egen regi.

I en skrivelse till bygg- och miljöförvaltningen ansöker han om att få stycka av den nuvarande fastigheten i totalt nio delar om man räknar in hans egen tomt. Där ska det sedan byggas åtta nya hus efter miljötänkets alla regler.

Avsikten är att tomterna ska bjudas ut till försäljning redan under sommaren. Förutom marken köper man även in sig i en andel i samfälligheten som tillsammans ska utveckla och driva nuvarande ekocentrum.

Enligt Palmpers så kommer de så långt det går att eftersträva självhushållning.

Energin hämtas till exempel genom sol och vind, biobränslen och biogas. Vattenförsörjningen klarar samfälligheten genom en egen brunn, kollektiva lösningar kommer även att användas för avfallshantering.