Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pallplatser till hälsingeförarna

Niklas Hägg och Patrik Åkerman försvarade hälsingefärgerna med den äran i South Swedish Rally.
En andra- samt en tredjeplats blev det slutliga facit.

Annons

Årets tredje SM-deltävling i rally, den första på barmark, hade start och mål förlagt till Karlskrona. Tio sträckor ingick – tre i fredags eftermiddag samt sju under lördagen.

Vid etappuppehållet i fredags kväll höll Niklas Hägg/Christer Carlsson en sjundeplats. Fram till ledande Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo, fattades 36 sekunder.

Men på lördagen höjde ”Häggen” tempot. Placeringar plockades undan för undan och med en sträcka kvar att köra höll ekipaget tredje plats, en enda sekund efter andraplacerade Joachim Carlström.

På slutsträckan spurtade så Niklas Hägg till sig en slutlig andraplats med minsta möjliga marginal, åtta tiondels sekunder. Detta efter 52 minuters effektiv körtid.

– Helt underbart. Det här satt riktigt bra, förklarade Niklas och kartläsande Christer Carlsson.

Och fortsätter i nästa andetag:

– Vi hade problem med differentialerna i fredags. Det var luft i systemet, något som dessbättre kunde åtgärdas till dagens etapp. Dessutom hade vi bekymmer med däcksfästet under fredagen.

Men med bilen i topptrim kunde farten alltså höjas. Åt segrande Patrik Johansson/Jesper Johansson, Wäxjö, fanns inget att göra, men andraplatsen får betraktas som en framgång.

Att Niklas Hägg dessutom satte bästa tid i klassen på den avslutande så kallade power-stage innebär också tre extra SM-poäng.

I den totala tabellen, med tre deltävlingar av sex avklarade, toppar därmed Niklas på 51 poäng. Tvåan i sammandraget, Joachim Carlström, har 31.

Patrik Åkerman/Lasse Grip, Ljusdal, parkerade som nia i Trimmat fyrhjulsdrivet efter fredagen. Redan på den första sträckan på lördagen avancerade man till femte plats.

Efter ytterligare en körd sträcka hade duon tagit sig upp till den tredjeplats som man därefter behöll till målgång, en prima prestation. Vann gjorde värmlänningen Fredrik Åhlin, före Jerker Axelsson, Trollhättan.

Patrik Åkerman skuggades tätt efter av Thomas Thunström/Jörgen Lindahl, Ludvika, samt Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga.

Totalt i SM behåller Axelsson greppet, nu med 41 poäng i protokollet. Thunström är tvåa på 32 pinnar, medan Åkerman och Jonsson delar tredjeplatsen med 28 vardera.

Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo, hade tekniska problem båda dagarna i Otrimmat tvåhjulsdrivet och tvingades dessvärre bryta.