Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paketlösning bra för statistiken - inte för individen

Ska vi börja skeppa ungdomar och asylsökande till gruvorna i Kiruna?
En sådan planekonomisk folkomflyttning är det väl ingen politiker som på allvar skulle driva men nog är det en svår ekvation att lösa att varslen ökar i länet samtidigt som behovet av arbetskraft ökar mest, någon annanstans i landet.

Annons

Även om Annie Lööf, C, har helt rätt i det hon hävdade i en debatt med Jimmie Åkesson, SD, för en tid sedan: att arbetskraftsbehovet hos till exempel den växande gruvdriften kommer att öka, så är det inte där gruvorna finns, som arbetslösheten bland ungdomar är som störst.

Eller där utlandsfödda är som flest.

Den senaste statistiken för Gävleborgs län visar att fler varslas och färre får arbete. Bollnäs ligger illa till med nästan 12 procent, medan Ovanåker tillhör kommunerna med lägst arbetslöshet, 9,2 procent.

Arbetslösheten sjunker något, men inte i samma takt som förra året. Det är fortfarande fler som får jobb än som skrivs in som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Men som alltid, det är de som aldrig hunnit etablera sig i arbetslivet, som får ta största smällen. Det vill säga ungdomar och utrikesfödda länsbor.

Så vad är lösningen?

Jobben som finns att söka är företrädesvis företagssäljare och grundskole- och förskolelärare.

Så inte var riksdagspolitikerna helt fel ute när de i onsdags debatterade arbetsmarknadspolitiken.

Även om det hör till att inte vara överens om vägen fram till målet, så är de nog ense om vad receptet är: utbildning.

8,1 miljarder ska ge rätt insats för rätt person. Tomas Tobé (M) lovar nystartsjobb, handläggningsstöd, lärlingsprovanställning.

Sex miljarder ska satsas i utbildningsreformer som förstärkta yrkesskolor, folkhögskolor och arbetsmarknadsutbildningar.

Men det räcker inte, konstaterar Tobé: Det måste finnas lediga jobb också.

Regeringen tror att den sänkta restaurangmomsen ska ge just jobb, till en bransch som faktiskt nyanställer när andra varslar, något som socialdemokraterna avfärdar som en satsning på låglönejobb.

UF-företagen går bäst i Hälsingland i hela landet. Där kommer ungdomars kreativitet till uttryck och borde verkligen vara något som uppmuntras från politiskt håll.

Arbetsmarknadsläget i Söderhamn har förbättrats så kraftigt de senaste åren att de blivit ett föredöme för andra kommuner.

Att H&M-etableringen betyder mer i symbolvärde, än många fler arbetstillfällen, är möjligt. Men förakta inte vad positiva nyheter betyder för en tidigare nedläggningsdrabbad kommun.

Om nu ljusglimtar finns, så se och lär.

Gigantiska paketlösningar med låtsasjobb och meningslösa utbildningsinsatser är bra för statistiken, men inte för individen. Och därmed inte heller för samhället.

Mer läsning

Annons