Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På vandring i skogens mångfald

Per-Olof Erickson beskriver en fin naturupplevelse.

Annons

Vandrade genom skogen i obanad snöklädd terräng. Vädret var kallt, vindstilla och gråmulet. Den kompakta tystnaden avbröts av den större hackspetten som högst upp i en torraka hackade ut frön från en tallkotte.

Spår av rådjur och älgar korsade min väg. Passerade snart bron över den forsande ån. Där ute på en sten satt strömstaren vilande efter sina djupdykningar efter nattsländelarver. På iskanterna fanns färska spår efter minken som för en kort stund lämnat fisket i det kalla vattnet. Längre bort vid sjöstranden hängde utanför den öde sommarstugan en fågelmatare. Stannade för att studera småfågellivet i mataren och buskarna runt omkring. Fem domherrar, två talltitor, en nötväcka och flera talgoxar och blåmesar kalasade på fröutbudet.

Lämnade sjön och kom in i storskogen. Ett harspår visade på djurets hoppförmåga, cirka 2,5 meter långa skutt. Längre bort hade räven letat efter smågnagare som gömt sig bakom tuvor och vinterståndare. Vid en rotvälta hade en tjäder gått fram och fyllt sin kräva med grus från den snöfria uppfläkta moränen. Gruskornen hjälper till att mala sönder fågelns begär av tallbarr och knoppar.

Kom fram till storvuxna granar, tallar, aspar och en ovanligt stor ask. Här finns ödetorpet med omgivna odlingsrösen. Runt huset fanns fullt med spår av hermelin och sork – två djur som säkert inte är vänner. Den enes bröd är den andres död. På träden växte klibbticka och på en sten längre bort lyste violalgen vackert rödbrun.

Stannade till för att studera ett ekorrspår vid en liten frusen bäck. Plötsligt dök en liten nötbrun varelse upp bakom en sten i bäcken. Ett välkänt varningsläte i den annars tysta skogen tydde på att det var en gärdsmyg. Fågeln landande alldeles intill mig på ett annat ställe i bäcken där vattnet porlade sakta. Det såg först ut som fågeln drack men då den höll på i minst 10 minuter att hoppa runt och doppa näbben i vattnet förstod jag anledningen till bäckbesöket. Gärdsmygen är insektsätare men denna kalla snötäckta dag flyger inga insekter omkring. Däremot finns i vattnet, som är minst plus 4 grader, små vattenloppor. Dessa små varelser innehåller inte mycket energi men då gäller det för gärdsmygen att stoppa i sig så många som möjligt under den korta ljusa dagen.

Jag lämnade den febrilt plockande lilla fågeln och hoppades att den överlever vintern. Kom tillbaka till sommarstugan vid sjökanten. Förvånande nog satt där tre skator flera kilometer från närmaste bebodda hus. Skator finns ju normalt i närheten av människor där de hittar diverse avfall. Ännu en större hackspett avslöjades i den annars mycket tysta skogen. Promenaden avslutades i skymningen i ett lätt snöfall.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel