Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot Rosenbad?

För några veckor sedan var jag på en hej-då fest för de gamla språkrören i Miljöpartiet. Maria Wetterstrand berättade att när hon tillträdde så betraktades Miljöpartiet rätt allmänt som jordkuledoftande bakåtsträvare. Nu är bilden en helt annan.

Annons

Partiet går starkt i städerna – inte minst i Stockholm. Många yngre och välutbildade människor har MP som bästa parti.

Wetterstrands ord har stannat kvar i mitt hörselminne. Orden ploppade upp när jag lyssnade på det nyvalda språkröret Åsa Romsons installationstal på MP-kongressen i söndags.

Maria Wetterstrand var under sina första år som språkrör långtifrån den populära politiker som hon var i slutet av sin språkrörskarriär. På den tiden var Wetterstrand faktiskt en rätt arrogant bakåtsträvande miljöknutta med översittartendenser i sin attityd och utan tydlig känsla för politisk kommunikation.

Jag får liknande vibbar av Åsa Romson. Hennes utstrålning är mer miljövetenskaplig än populärpolitisk. Hon förmedlar en känsla av att Miljöpartiet har sanningen och rätten på sin sida. Enligt många som jag talat med så var det just hennes akademiska miljöprofil som gjorde henne till stor segrare i kongressombudens votering om kvinnligt språkrör.

Ombuden har en poäng. "Lex Wetterstrand" visar att en miljöutbildad akademiker är högst utvecklingsbar som väljarmagnet. Åsa Romson kan – om hon följer Maria Wetterstrands utvecklingsbana – bli en stor tillgång för Miljöpartiet.

Vid sin sida får Åsa Romson det nya manliga språkröret Gustav Fridolin. Han är stöpt i ungefär samma form som Bildt. En yrkespolitiker kort och gott. Men inte bara yrkespolitiker. Precis som Carl Bildt så har Gustav Fridolin många strängar på sin lyra. Det skiljer ungefär trettiofem år mellan Bildt och Fridolin. Åldersskillnaden till trots så har de samma avspända attityd till sina uppdrag. Svenska väljare gillar avspända och framgångsrika politiker.

Gustav Fridolin har definitivt kapacitet att vara en tongivande profil i svensk inrikespolitik under många år. Han är inte fixerad vid miljöpolitik utan vid politiken i sig själv.

Tillsammans med Åsa Romson har Gustav Fridolin chansen att bilda ett dreamteam som lagom till valet 2014 kan räcka hela vägen fram till Rosenbad.

Widar Andersson

Chefredaktör för Folkbladet (s)

Mer läsning

Annons